Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 8 listopada 2011

Bezglutenowe pomarańczowo - migdałowe babeczki

Przepis na dzisiejsze babeczki pochodzi z tej strony. Babeczki są intensywnie pomarańczowe, mielone migdały nadają im dosyc kleistą konsystencję. Moim zdaniem smaczne. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo udekorowałam je odrobiną maślanego kremu i cząstką pomarańczowej czekolady Terry's.

Składniki na 24 babeczki:
  • 2 duże pomarańcze
  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 200g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Umieść dwie pomarańcze w całości w garnuszku, zalej wodą tak aby pomarańcze były w całości przykryte i gotuj przez godzinę. Następnie wyjmij pomarańcze z wody. UWAGA GORĄCE. Rozkrój nożem na mniejsze kawałki, wyjmij pestki. Tak przygotowane kawałki pomarańczy umieść w malakserze i zmiksuj na gładką masę. Po zmiksowaniu pomarańcza powinna przypominac pomarańczową papkę.

Nagrzej piekarnik do 170C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.

Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Ucieraj aż masa będzie gęsta, kremowa - taki kogel - mogel.
Następnie dodaj migdały, porszek do pieczenia i zmiksowane pomarańcze. Dobrze wymieszaj. Przełóż łyżką do  papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około pół godziny. Najlepiej po 20 min sprawdź czy patyczek wbity w środek babeczki wychodzi czysty. Babeczki po upieczeniu pozostaw w formie na około 20 min. Przy wcześniejszym wyciągnięciu z formy mogą się odkształcić i zacząć odklejac od papilotek. Następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. 

W miedzyczasie przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 135g masła
  • 100g cukru pudru
Umieść masło w miskie miksera i ucieraj do białości. Kiedy masa bedzie puszysta stopniowo dodawaj cukier cały czas ucierając.
Tak przygotowany krem mozna przełożyć na zimne babeczki. Można użyć dekoracyjnej tylki, ja po prostu nakładałam krem łyżeczką. Na wierzch każdej kremowej górki nałożyłam cząstkę pomarańczowej czekolady Terry's.



Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Trudno uwierzyć w to, że bez glutenu można wyczarować takie smakołyki...niesamowite. Pełnia migdałowo-orzeźwiającego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wyglądają jak muffinki z profesjonalnej cukierni! Fakt, zapomniałam, ty jesteś profesjonalistką samą w sobie, dlatego też...

    ...serdecznie zapraszam Cię po wyróznienie na mojego bloga:
    http://domiwkuchni.blox.pl/2011/11/Mile-wyrozninie-i-twardy-orzech-do-zgryzienia.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...