W misce z owocami leżały sobie trzy banany. Leżały już od jakiegoś czasu i były pięknie dojrzałe. Tak dojrzałe, że świetnie nadawały się do ciasta. Przyglądałam im się już pod tym kątem jakiś czas. Miałam do wyboru kilka przepisów na bananowe muffiny, ale ten z "Chocolate bakes" przypadł mi szczególnie do gustu. Jak to przepis na muffiny, jest bardzo prosty w wykonaniu, a w rezultacie można zajadać się wilgotnymi, słodkimi babeczkami, które na pewno poprawią nastrój w to zimnie i deszczowe lato.
Składniki na 14 babeczek*:
- 350g mąki
- 25g kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300 ml maślanki (oryginalny przepis podaje mleko, ale ja upiekłam je z maślanki)
- 125g roztopionego masła
- 2 banany pokrojone w drobną kostkę + 1 banan pokrojony na plasterki
- 75g groszków czekoladowych z gorzkiej czekolady
* tak podaje oryginalny przepis, mnie z kolei, mimo że użyłam standardowych papilotek, upiekło się 28 babeczek
Pokrój banany. Rozpuść masło.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier i groszki czekoladowe. Wymieszaj i odstaw na bok.
W osobnym naczyniu połącz maślankę, jajka, wlej roztopione masło i dobrze wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre oraz pokrojone w kostkę banany. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Za pomocą łyżki przełóż ciasto do papilotek, około 3/4 wysokości, na wierzchu każdej połóż plasterek banana (można kilka). Piecz około 15-20 min. Sprawdź po 15 min, ponieważ babeczki bardzo szybo się pieką. Wyłóż na kratkę i przestudź. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
banany i czekolada to jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńsliczne sa :D rozbroiły mnie te cale bananki...chyba wyprobuje :D
OdpowiedzUsuń