Co to francuskie tosty, to chyba wszyscy wiedzą. Tak w skrócie to po prostu pszenne pieczywo: tostowe, brioszka czy chleb maczane w mieszance rozbełtanego jajka i mleka z cynamonem, gałką muszkatołową, smażone na maśle, podawane z syropem klonowym. Takie danie na śniadanie. Kiedy więc na blogu Sprinkle bakes znalazłam przepis na french toast muffins musiałam go wypróbować. Rezultat ? Mięciutkie, puszyste babeczki, o zniewalającym aromacie przypraw, odrobinę słodkie, troszkę klejące od syropu klonowego, którym są oblane. Mnie smakowały :)
Składniki na 12-18 babeczek:
- 290g mąki
- 60g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 45g stopionego masła
- syrop klonowy
- cukier puder do oprószenia
Nagrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Rozpuść masło, najlepiej w kuchence mikrofalowej.
Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj wszystkie składniki, pośrodku zrób wgłębienie i odstaw na bok.
W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj jajka z maślanką. Wlej tę mieszankę oraz roztopione i przestudzone masło do składników suchych. Przemieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż ciasto do papilotek, nie więcej niż do połowy wysokości, babeczko dosyć mocno rosną. Piecz około 10-15 min. Najlepiej po 10 minutach sprawdzić, moje muffinki już po 10 minutach były upieczone. Na chwilę zostaw babeczki w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Ciepłe jeszcze babeczki nakłuj za pomocą wykałaczki i delikatnie oblej syropem klonowym, tak żeby syrop wpił się w ciasto. Przeznacz około 2 łyżeczek syropu klonowego na muffinkę. Na końcu oprósz cukrem pudrem. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Mmm, takie muffinki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami :)
OdpowiedzUsuń