Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 30 lipca 2011

Pełnoziarniste, miodowe muffiny z orzechami włoskimi

Dziś upiekłam pyszne muffiny, które, moim zdaniem, świetnie nadają się na zdrowe śniadanie. Specjalnie dla tych, którzy codziennie rano sobie obiecują, że zaczną się zdrowiej odżywiać. Muffiny te są bez cukru, słodzone tylko miodem, z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu, na mące pełnoziarnistej. Przepis znalazłam na tej stronie.

Składniki na 8 babeczek:
  • 225g mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 175 ml mleka
  • 75 ml miodu
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50g posiekanych orzechów włoskich + 8 ładnych połówek do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sól i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, wlej mleko, olej dodaj miód i orzechy, dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do składników suchych. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż do papilotek do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki połóż połówkę orzecha. Piecz około 20 min. Wystudź i zajadaj :)
Wydrukuj przepis

13 komentarzy:

  1. Podobaja mi sie te muffiny! Nie dosc, ze zdrowe, to jeszcze na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, idealne do kawki nawet do wieczornej herbatki, zdrowo i o to chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. BOSKIE..tylko ja nie moge teraz orzeszków..ale...może zrobię dla mężusia :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, piękne muffinki, na pewno pyszne, bo lubię miodek :)
    Szkoda, że akcja się już kończy :(

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis. zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  6. tyle proszku do pieczenia? on przecież nie jest zdrowy, poza tym mleka zdecydowanie za dużo i oleju, lepiej olej rzepakowy albo ryżowy jak już.

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm... muffiny mają to do siebie, że zawierają dużo proszku do pieczenia, poza tym są z mąki pełnoziarnistej a ta zdecydowanie potrzebuje więcej proszku, by babeczki urosły. Mleko mleku nie równe, można dać takie z mniejszą zawartością tłuszczu. Co do oleju to przecież te babeczki nie zawierają żadnego tłuszczu poza tym. Jeżeli tobie nie odpowiada ten konkretny przepis to zapraszam przeglądnij mojego bloga może znajdziesz taki który polubisz i uznasz za zdrowy. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wg mnie na te ilosc maki wystarcza 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Korzystam z innego przepisu i w nim mam 250g maki (tez pelnoziarnista) i 1 lyzeczka proszku do pieczenia i 1 lyzeczka sody. W zupelnosci wystarczy mniej

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie, dziękuję bardzo za podpowiedź. Kiedy pierwszy raz piekłam tem muffiny zastosowałam się do oryginalnego przepisu, a później już z nim nie eksperymentowałam. Tym bardziej więc dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy może być w ogóle bez miodu ani cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem pytania: w przepisie jest 75 ml miodu. Jeżeli szukasz przepisu na babeczki bez cukry to zapraszam do działu wytrwane.

      Usuń
    2. Mam cukrzycę ciążowa i cukrów nie mogę a mam ochotę na coś słodkiego:( dlatego się zastanawiam czy bez cukru bądź miodu wyjdzie.

      Usuń
    3. Ale wtedy nie będzie słodkie więc nie zaspokoisz ochoty na słodkość. Może spróbuj ten przepis zmniejszając ilość miodu ?

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...