Dziś dostałam w prezencie śliczne papilotki. Koniecznie musiałam coś w nich upiec. Od jakiegoś już czasu chodził za mną przepis na muffiny z nutellą z książki "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery" i dziś właśnie je upiekłam. Ładnie wyglądają prawda ? Są bardzo puszyste, umiarkowanie słodkie, odrobinę chrupiące z mokrym keksem nutelli w samym środku. Moim zdaniem smaczne. Zaznaczam, że są troszkę suche, więc koniecznie trzeba je podawać z czymś do picia. Dla dorosłych kawa będzie dobrym dodatkiem dla dzieci idealnym rozwiązaniem będzie mleko.
Składniki na 12-16 muffinek (mnie wyszło 16 ze względu na wielkość papilotek):
- 300g mąki
- 115g brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 jajka
- 85g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 80g nutelli + 16 łyżeczek na nadzienie
- 30g posiekanych orzechów laskowych
- 30g drobnego cukru do wypieków
Posiekaj orzechy wymieszaj z 30g cukru i odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 170C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Rozpuść masło w mikrofalówce.
Do misy miksera wsyp mąkę, brązowy cukier, proszek, sodę, sól, wymieszaj łyżką, zrób wgłębienie. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko oraz pastę waniliową i dobrze wymieszaj. Wlej tą mieszankę do suchych składników i mieszaj na wolnych obrotach miksera. Jeżeli zajdzie taka konieczność zbierz ciasto ze ścianek miksera, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Wlej masło, zwiększ obroty miksera i ucieraj jeszcze przez chwilę. Dodaj nutellę, mieszaj aż nutella dokładnie połączy się z ciastem. Za pomocą łyżek najpierw przełóż po około łyżkce ciasta do papilotek, następnie na środek nałóż łyżeczkę nutelli, dodaj ciasto tak aby zakryło nutellę, ale nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Wierzch każdej babeczki obsyp przygotowaną wcześniej mieszanką cukru i orzechów. Piecz 25-30 min. Po upieczeniu przestudź na kratce. Smacznego !
orzechy, nutella...
OdpowiedzUsuńpysznie!