Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 21 grudnia 2017

Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem


Świąteczne, miętowe babeczki... ładnie się prezentują i mają interesujący smak :) Przepis znalazłam tutaj. Babeczki same w sobie nieco twarde i suche, krem maślany, słodki i ... miętowy.


Składniki:
  • 113g masła
  • 100g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 220g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75ml mleka


Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Rozpuść czekoladę i dodaj do ucieranej masy. W osobnej misce wymieszaj: mąkę, proszek, sól. Dodawaj suche składniki na zmianę z mlekiem do masy w mikserze.
Ciasto przełóż do papilotek, piecz około 15 - 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią.

Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.

Krem miętowy:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 113g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • kilka kropel barwnika spożywczego
Do misy miksera wrzuć masło, ucieraj aż nabierze kremowej konsystencji. Stopniowo do masła dodawaj cukier puder. Dodaj mleko i ucieraj na wysokich obrotach. Następnie dodaj esencję miętową oraz barwnik spożywczy.

Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki. Na wierzch pokrusz miętowe laski cukrowe.



Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!



Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...