Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 15 maja 2015

Karmelowe babeczki z pekanami i jabłkami

Pyszne, mięciutkie, delikatne babeczki o wyraźnym karmelowym smaku z dodatkiem jabłek i orzechów pekan. Bardzo polecam. Przepis z kalendarza BBC GoodFood.


Składniki na 8 babeczek:
  • 175g margaryny
  • 200g karmelu z puszki
  • 50g cukru muscovado
  • 3 jajka
  • 175g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 50g posiekanych orzechów pekan
Piekarnik nastaw na 180C. Foremki rozstaw na blaszce.

Jabłko obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

Do misy miksera wrzuć karmel, margarynę i cukier. Ucieraj na gładką masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek i wanilię i znowu ucieraj. Kiedy już wszystkie składniki się połączą delikatnie wmieszaj do masy część jabłek i orzechów. Pozostałe zostaw do obsypania ciasta przed pieczeniem.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek/foremek zostawiając około 1/4 wolnej przestrzeni od góry. Ciasto mocno rośnie może zacząć się wylewać w czasie pieczenia. Na wierzchu surowego ciasta poukładaj pozostałe kawałki jabłek i orzechów rozdzielając je równomiernie między wszystkie babeczki.

Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem można posmarować z wierzchu cieniutką warstwą karmelu.

Smacznego :)

Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...