Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 6 listopada 2014

Muffiny bananowo-kokosowe

Kolejny przepis do kolekcji bananowych muffinek, tym razem z kokosem. Pyszne połączenie, nieco może zbyt suche, ale z kubkiem pysznej gorącej herbaty lub kawy stanowią idealne połączenie. Przepis Anny Olson, zapraszam.



Składniki na 20 małych babeczek:
  •  185 ml rozgniecionych bananów (około 2 sztuk)
  • 125 ml cukru (najlepiej jasno-brązowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki (zastąpiłam aromatem cytrynowym)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125ml roztopionego masła lub margaryny
  • 310 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml wiórków kokosowych
 Nastaw piekarnika na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Wymieszaj rozgniecione banany z cukrem, dodaj jajko, skórkę z lemonki lub aromat cytrynowy oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wmieszaj roztopione masło. 




W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wsyp do miski z mokrymi składnikami. Dodaj kokos i wymieszaj.

Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut.

 Smacznego :) Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...