Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Mini babeczki z ciasta filo nadziewane szpinakiem i serem feta

Dziś coś zdrowszego :) Ciasto filo nadziewane szpinakiem, serem feta i ricottą. Pierwszy raz jadłam taką przekąskę lata temu w Grecji i bardzo mi zasmakowała. Postanowiłam przygotować ją w wersji mini babeczek, bo tak moim zdaniem poręczniej je przetransportować czy zjeść. Można też wszystkie składniki umieścić w dużej formie a po upieczeniu pokroić na trójkąty jak tort i zaręczam że też będzie pysznie.
Polecam, szczególnie zwolennikom wytrawnych wypieków :)


Składniki na 12 babeczek:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 250g serka ricotta
  • 270g sera feta
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 6 płatów ciasta filo
  • oliwa z oliwek
Szpinak i ciast filo należy wcześniej rozmrozić. Kiedy szpinak już się rozmrozi odciśnij nadmiar wody. Szpinak umieść w misce dodaj jajka, ser ricotta, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozkruszony w palcach ser feta i wymieszaj. Odstaw farsz na bok.

Nastaw piekarnik na 200C.

Rozmrożone ciasto rozłóż i pokrój na kwadraty nie mniejsze niż 12 cm na 12 cm. 
Formę na muffiny wysmaruj cieniutką warstwą oliwy z oliwek. Do każdego gniazda wkładaj jeden na drugim po kawałku ciasta filo (patrz zdjęcie) dokładnie wciskając do dna każdej z foremek.
układanie ciasta
 

Kiedy już rozdysponujesz całe ciasto, każde z wyłożonych filo gniazd wypełnij przygotowanym wcześniej farszem. Następnie wywinięte na zewnątrz foremki płatki ciasta zawiń do środka przykrywając farsz. Brzegi ciasta wysmaruj oliwą.

upieczone
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut aż ciasto się zarumieni a farsz zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw babeczki na kilka minut do przestudzenia następnie lekko podważając nożem wyjmij i umieść na talerzu/desce do całkowitego przestudzenia.

Babeczki są najsmaczniejsze lekko podgrzane. Polecam więc przed podaniem wstawić je na kilka minut do piekarnika. Można ustawić je na blaszce do pieczenia, nie trzeba używać już formy na muffiny.

 Smacznego :)

English recipe
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. ja ostatnio zrobiłam szpinak zapiekany pod ciastem filo i to jest idealne połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...