Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 16 stycznia 2014

Owsiane muffiny z bananem, jabłkiem, żurawiną, nerkowcami i szczyptą cynamonu

Lubicie owsiankę ? Ja bardzo. Parująca, gęsta owsianka to moje ulubione śniadanie. Problem z tym, że najbardziej smakuje mi ugotowana na wolnym ogniu. Lubię powoli ją mieszać i przyglądać się jak stopniowo gęstnieje. Niestety na takie relaksujące śniadanka czas jest tylko w weekendy. Wiem, wiem można owsiankę przygotować szybciej, ale niezbyt przepadam za owsiankami zalewanymi wrzątkiem czy z mikrofali. 
Jak tylko upiekłam te muffiny to uznałam je za doskonały zamiennik takiej "mojej" owsianki. Są wilgotne, gęste z wyraźnie wyczuwalnym smakiem płatków owsianych (wystarczy spojrzeć na proporcje :) ), umiarkowanie słodkie i na dodatek wypełnione samymi smakołykami. W muffinach tych można znaleźć i kawałeczek jabłka, suszoną żurawinę czy chrupiący orzeszek. Teraz wystarczy tylko wieczorem upiec babeczki a rano przed podaniem odrobinę je podgrzać i mamy idealną owsiankę... Polecam zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły ...
Przepis znalazłam na blogu Eat Good 4 Life czyli odżywiaj się zdrowo. 
Tyle informacji już chyba wystarczy by oddać całą wspaniałość tych muffinek. Polecam :)

Składniki na 12 - 14 dużych muffinek:
  • 2 przejrzałe banany
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml mleka
  • 165g cukru
  • 2 małe jabłka
  • 130g mąki pełnoziarnistej
  • 170g płatków owsianych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45g orzechów nerkowca (oryginalny przepis podaje orzechy włoskie ale nie miałam więc zamieniłam na nerkowce)
  • 45g suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wrzuć banany rozgnieć je na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko, olej mleko i wymieszaj. Odstaw na później. 
W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.
Jabłka obierz za skóry, wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka na małe kawałeczki. Orzechy nerkowca posiekaj na mniejsze kawałeczki.

 Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj kawałeczki jabłek, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wymieszaj. 

Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Przed wyjęciem muffinek nakłuj je patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas wyjmować muffiny z piekarnika. 

Gotowe muffiny przełóż na kratkę do wystudzenia. Nie jedz gorących bo możesz poparzyć się owocami.



Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie! :D Pyycha, a jakie zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle pyszności w jednej muffince :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsiankę, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...