Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 2 listopada 2014

Mini barnbrack

Barnbrack lub barmbrack to tradycyjny irlandzki wypiek na Halloween. Jest to drożdżowy chlebek z dodatkiem aromatycznych przypraw pieczony zwykle w okrągłej formie wypełniony rodzynkami i innymi suszonymi owocami. Podawany pokrojony w kromki z grubą warstwą masła. Jest przepyszny. Z chlebkiem tym wiąże się tradycja przepowiadania przyszłości. Otóż w tradycyjnych Halloween'owych bochenkach ukryte były: ziarenko groszku,  patyczek, kawałek materiału, moneta i obrączka. Każde z tych przedmiotów miało ukryte znaczenie dla znalazcy. Ten kto znalazł w swoim chlebku groszek - nie miał szans na zawarcie małżeństwa w ciągu najbliższego roku, patyczek symbolizował nieszczęśliwy związek, spory i kłótnie, kawałek materiału to klepanie biedy i brak szczęścia, moneta - bogactwo i szczęśliwe życie, obrączka z kolei przepowiadała rychłe zamążpójście. 
Mój barnbrack powstał w postaci drożdżowych bułeczek, do jednej wetknęłam monetę, która pięknie wyrosła z ciasta w czasie pieczenia - mam nadzieję, że będzie to oznaczać szczęście i radość w najbliższym czasie. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony

Składniki na 12 barnbracks:
  • 225g suszonych owoców (użyłam rodzynek i żurawiny)
  • 2 kubki mocnej herbaty
  • 55 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 350g mąki
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 35g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
Suszone owoce wrzuć do miski i zalej mocną herbatą, odstaw przynajmniej na jedną godzinę najlepiej na całą noc. 

Do kubeczka wlej mleko, dodaj drożdże i 2 łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W międzyczasie do misy miksera wsyp mąkę, cukier, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Zrób wgłębienie wlej drożdże, wbij jajko, dodaj masło i sól. Wyrabiaj około 10 minut za pomocą haka do wyrabiania drożdżowego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, równocześnie lekko klejące.

Odsącz owoce, możesz posiekać je nożem na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Wyrabiaj aż rozprowadzisz owoce równomiernie w cieście. 

Przełóż ciasto do, cienko wysmarowanej masłem, miski przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do półtorej do wyrośnięcia. 

W międzyczasie wysmaruj masłem gniazda formy na muffiny lub okrągłej formy na ciasto.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat uderz w nie pięścią żeby uwolnić powietrze. Wyrabiaj kilka minut i albo w całości przełóż do dużej formy, albo podziel na 12 części i ułóż w gniazdach formy na muffiny. 

Odstaw na bok do napuszenia na około 30 - 60 minut.

Nagrzej piekarnik do 200C.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 - 45 minut w dużej formie 20 - 30 minut w przypadku muffinek. 

Podawaj ze świeżo zaparzoną, mocną herbatą i świeżym masłem. Smacznego :)

Przepis w j. angielskim

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...