Carob/karob zwany również chlebem świętojańskim to rozdrobnione strąki drzewa karobowego Ceratonia siliqua rosnącego w ciepłym regionie śródziemnomorskim. W przemyśle spożywczym
wykorzystywanym jako substytut kakao. Carob jest jego zdrowszym odpowiednikiem, ponieważ nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia. Karob jest jednym z najzdrowszych produktów żywieniowych- jest to nieocenione źródło białka, witamin A, B2, B3, E oraz D, łatwo przyswajalnych minerałów: magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Karob posiada szereg właściwości zdrowotnych, o których można poczytać tutaj.
Przepis na dzisiejsze babeczki znalazłam właśnie na opakowaniu carobu, które z czystej ciekawości niedawno zakupiłam. Babeczki były lekkie, puszyste, o delikatnie karmelowym posmaku i bardzo intensywnej, czarnej barwie. Serdecznie polecam :)
Składniki na 12 babeczek:
- 100g margaryny
- 100g brązowego cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 50g carobu
- 40g pełnoziarnistej mąki (użyłam mąki orkiszowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g mielonych migdałów
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 180C.
Do misy miksera wrzuć margarynę i cukier i ucieraj. Rozdziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj esencje waniliową oraz migdałową. Dodaj żółtka do masy w misie miksera. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, carob, proszek do pieczenia oraz migdały. Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy żółtka dobrze połączą się z maślaną masą dodawaj na przemiennie mąkę oraz białka.
Surowe ciasto przełóż do papilotek. Piecz w nagrzanym piekarniku 15 od 20 minut aż ładnie wyrosną i będą sprężyste w dotyku.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj masę kremową.
Krem z karobem:
- 80g cukru pudru
- 25g karobu
- 40g masła
- 4 łyżeczki gorącej przegotowanej wody
Wszystkie składniki umieść w miseczce i mieszaj aż połączą się w gęstą, czarną masę.
Rozsmaruj odpowiednią ilość kremu na wierzchu każdej babeczki. Można wierzch obsypać migdałami krojonymi w słupki lub płatki.
Przepis w j. angielskim Wydrukuj przepis
mniaaaam!:D
OdpowiedzUsuńKarob faktycznie ma charakterystyczny zapach, babeczki lekko pachniały przypalonym karmelem :-) Co zupełnie nie przeszkadzało w zjadaniu ich :)
OdpowiedzUsuń