Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 15 października 2014

Babeczki z carobem

Carob/karob zwany również chlebem świętojańskim to rozdrobnione strąki drzewa karobowego Ceratonia siliqua rosnącego w ciepłym regionie śródziemnomorskim. W przemyśle spożywczym wykorzystywanym jako substytut kakao. Carob jest jego zdrowszym odpowiednikiem, ponieważ nie zawiera kofeiny i  teobrominy oraz kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia. Karob jest jednym z najzdrowszych produktów żywieniowych- jest to nieocenione źródło białka, witamin A, B2, B3, E oraz D, łatwo przyswajalnych minerałów: magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Karob posiada szereg właściwości zdrowotnych, o których można poczytać tutaj
Przepis na dzisiejsze babeczki znalazłam właśnie na opakowaniu carobu, które z czystej ciekawości niedawno zakupiłam. Babeczki były lekkie, puszyste, o delikatnie karmelowym posmaku i bardzo intensywnej, czarnej barwie. Serdecznie polecam :)

 Składniki na 12 babeczek:
  • 100g margaryny
  • 100g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 50g carobu
  • 40g pełnoziarnistej mąki (użyłam mąki orkiszowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g mielonych migdałów

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 180C.

Do misy miksera wrzuć margarynę i cukier i ucieraj. Rozdziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj esencje waniliową oraz migdałową. Dodaj żółtka do masy w misie miksera. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, carob, proszek do pieczenia oraz migdały. Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy żółtka dobrze połączą się z maślaną masą dodawaj na przemiennie mąkę oraz białka. 

Surowe ciasto przełóż do papilotek. Piecz w nagrzanym piekarniku 15 od 20 minut aż ładnie wyrosną i będą sprężyste w dotyku.

Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj masę kremową.



Krem z karobem:
  • 80g cukru pudru
  • 25g karobu
  • 40g masła
  • 4 łyżeczki gorącej przegotowanej wody

Wszystkie składniki umieść w miseczce i mieszaj aż połączą się w gęstą, czarną masę. 


Rozsmaruj odpowiednią ilość kremu na wierzchu każdej babeczki. Można wierzch obsypać migdałami krojonymi w słupki lub płatki.


Smacznego :)

Przepis w j. angielskim Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Jadłam karob w postaci nieprzetworzonej do oporu, gdy pracowałam na Krecie. Dobre to, ale śmierdzi jak cholera. Nie widziałam w na polskich półkach, chyba że w postaci mączki. A szkoda, bo to faktycznie zdrowe, no i jak dźwięcznie brzmi w kobiecym uchu jednostka miary pochodząca od pestek tej roślinki- karat ;-) oj, jak tęsknię za Grecją. Babeczki wyglądają przepysznie. Nie śmierdzą? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob faktycznie ma charakterystyczny zapach, babeczki lekko pachniały przypalonym karmelem :-) Co zupełnie nie przeszkadzało w zjadaniu ich :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...