Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 25 września 2014

Imbirowe muffiny ze śliwkami na pełnoziarnistej mące orkiszowej z płatkami owsianymi

Zaczyna się jesień, za oknem szaro, wieczory chłodne... przydałoby się coś na rozgrzewkę. Może ze śliwkami ? Tak ładnie wyglądają ... Znalazłam ciekawy przepis na imbirowe ciasto, super rozgrzewające, którego słodycz przełamują  śliwki. Dla mnie połączenie idealne. Ciasto jest wilgotne, o karmelowym posmaku, aromatyczne... palce lizać. Polecam. Przepis znalazłam w kalendarzu BBC Good Food.

Składniki na 12 muffinek:
  • 140g masła lub margaryny
  • 100g brązowego cukru
  • 100g golden syrupu lub płynnego miodu
  • 6 śliwek (około 250g)
  • 140g pełnoziarnistej maki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru
  • 85g płatków owsianych
  • 2 jajka
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 180C.

Do garnuszka wrzuć tłuszcz, cukier i golder syrup. Podgrzewaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W międzyczasie posiekaj imbir i odstaw na później. Pokrój śliwki w ósemki i wyrzuć pestki i ostaw na później. 

Kiedy masa w garnku będzie już dobrze połączona dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir mielony i imbir posiekany, płatki owsiane oraz jajka. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wlej ciasto do papilotek wypełniające je do 3/4 wysokości. Pozostaw około 2 łyżek ciasta na posypkę. Na wierzch każdej papilotki poukładaj kawałki śliwek.

Przygotuj posypkę.

Składniki na posypkę:
  • 25g mąki (tej samej co do ciasta)
  • 25g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
Mąkę, płatki i imbir wrzuć do miseczki dodaj pozostawione surowe ciasto i wymieszaj. U mnie zostawiłam zbyt mało ciasta i posypka wyszła dosyć sucha. Posypka powinna być wilgotna i gęsta, tworzyć grudki.
Obsyp wierzch muffinek posypką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. 
Smacznego :) 


Przepis w j.angielskim
Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...