Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 5 września 2014

Niemieckie, czekoladowe babeczki

Dlaczego niemieckie ? Nie wiem. Przepis znalazłam u Iny Garten a że wyglądały niesamowicie apetycznie to spróbowałam je zrobić. Mięciutkie, delikatne ciasto, mocno czekoladowe pyszne same w sobie. A na wierzchu, budyniowy krem z kokosem, chrupiącymi orzechami, migdałami. Wyśmienite :)

Składniki na 24 średniej wielkości babeczki:
  • 170g masła
  • 150g cukru
  • 120g brązowego cukru
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
  • 295g mąki
  • 41g kakao do wypieków (powinno być jeszcze raz tyle, ale nie miałam)
  • 1 1/2 sody
  • 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.


Do miseczki wsyp mąkę, kakao, sodę i sól, wymieszaj. Do osobnego naczynia wlej maślankę, śmietanę i kawę również wymieszaj. 

Do misy elektrycznego miksera wrzuć masło, cukier i cukier brązowy. Ucieraj na średnich obrotach przez około 5 minut aż masa będzie puszysta.

Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj wanilię. Cały czas ucierając dodawaj do masy na przemiennie mieszankę suchych i mokrych składników tak po jednej trzeciej. 

Ciasto przełóż do papilotek, wypełniając je do 2/3 wysokości.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15- 20 minut aż ładnie wyrosną.

W międzyczasie przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 170g masła
  • 410g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 230g jasno - brązowego cukru (użyłam ciemnego stąd mój krem ma karmelowy kolor)
  • 4 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 135g wiórków kokosowych
  • 100g prażonych płatków migdałowych
  • 50g posiekanych pekanów
  • 1/4 łyżeczki soli
Masło wrzuć do garnuszka i rozpuść na wolnym ogniu. Wmieszaj mleko, cukier, żółtka i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gotuj przez około 15 minut aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i dodaj wanilię oraz esencję migdałową wymieszaj. Następnie dodaj wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pekany i sól. Dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia na około godzinę. 


Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...