Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 9 sierpnia 2014

Makowe babeczki


Dziś makowe babeczki. Przepis nieco oklepany, bo widziałam go już na wielu blogach kulinarnych, między innymi na addio pomidory. Prezentuje się bardzo apetycznie więc postanowiłam dodać go do mojej babeczkowej kolekcji. Bardzo prosty w wykonaniu, w kilka minut można wyczarować fajny deser. Nie jest to typowy wypiek wakacyjny, bo mak raczej kojarzy się z okresem świątecznym, ale zapewniam, że mimo panujących upałów zjedliśmy te babeczki ze smakiem. Polecam.


Składniki na 6 babeczek:
  • 380g masy makowej z puszki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej

Piekarnik nastaw na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jajka i cukier ubijaj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj masę makową oraz bułkę tartą. Dobrze wymieszaj. Masę przełóż do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Wyjmij, odstaw do przestudzenia i przygotuj lukier.
 Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
Cukier puder wymieszaj z wodą na gęstą, białawą masę. Jeżeli będzie zbyt rzadka dodaj więcej cukru.

Rozprowadź lukier po wierzchu każdej przestudzonej babeczki, następnie obsyp migdałami krojonymi w słupki lub płatki.



Wydrukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...