Dziś makowe babeczki. Przepis nieco oklepany, bo widziałam go już na wielu blogach kulinarnych, między innymi na addio pomidory. Prezentuje się bardzo apetycznie więc postanowiłam dodać go do mojej babeczkowej kolekcji. Bardzo prosty w wykonaniu, w kilka minut można wyczarować fajny deser. Nie jest to typowy wypiek wakacyjny, bo mak raczej kojarzy się z okresem świątecznym, ale zapewniam, że mimo panujących upałów zjedliśmy te babeczki ze smakiem. Polecam.
Składniki na 6 babeczek:
- 380g masy makowej z puszki
- 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
Piekarnik nastaw na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Jajka i cukier ubijaj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj masę makową oraz bułkę tartą. Dobrze wymieszaj. Masę przełóż do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Wyjmij, odstaw do przestudzenia i przygotuj lukier.
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
Rozprowadź lukier po wierzchu każdej przestudzonej babeczki, następnie obsyp migdałami krojonymi w słupki lub płatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz