Trzeba było zużyć jabłka. Leżały w misie na owoce i nie było chętnych żeby je zjeść. O tej porze roku zajadamy się czereśniami, arbuzami, malinami... więc jabłka leżały nieco zapomniane. Nie chciałam by w czasie upałów wyschły czy zmarnowały się w inny sposób. Zabrałam je więc do kuchni i, mimo żaru lejącego się z nieba, upichciłam babeczki. Przyznam, że babeczki były smaczne, może nie powalające, ale całkiem całkiem. Wymieszałam dostępne składniki i już. Uzyskałam wilgotne, sycące babeczki z dużymi kawałkami mięciutkich jabłek. Powiem tak, były zjadliwe :)
Składniki na 12 muffinek:
- 3 średniej wielkości jabłka
- 20g masła
- 1 laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 10 ml oleju rzepakowego
- 400ml piwa Karmi
Jabłka umyj, pokrój na plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, cukier i laskę cynamonu (bądź zmielony cynamon). Dodaj jabłka i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj płatki owsiane. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok na później.
Piekarnik nastaw n 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp mąkę, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj olej i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj Karmi i wymieszaj. Następnie dodaj zawartość patelni (wyjmując wcześniej laskę cynamonu). Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do papilotek. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Wierzch każdej babeczki obsyp odrobina płatków owsianych oraz cukrem.
Wypełnij papilotki prawie pod sam wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Takich muffinek jeszcze nie jadłam. Ciekawi mnie ich smak ;)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego tylko wypróbować. Polecam :)
UsuńŚlicznie wyglądają w tych papilotkach :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuń