Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 27 lipca 2014

Jabłkowe muffiny na piwie Karmi

Trzeba było zużyć jabłka. Leżały w misie na owoce i nie było chętnych żeby je zjeść. O tej porze roku zajadamy się czereśniami, arbuzami, malinami... więc jabłka leżały nieco zapomniane. Nie chciałam by w czasie upałów wyschły czy zmarnowały się w inny sposób. Zabrałam je więc do kuchni i, mimo żaru lejącego się z nieba, upichciłam babeczki. Przyznam, że babeczki były smaczne, może nie powalające, ale całkiem całkiem. Wymieszałam dostępne składniki i już. Uzyskałam wilgotne, sycące babeczki z dużymi kawałkami mięciutkich jabłek. Powiem tak, były zjadliwe :)

 Składniki na 12 muffinek:
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 20g masła
  • 1 laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 400ml piwa Karmi
 Jabłka umyj, pokrój na plasterki. Na rozgrzaną  patelnię wrzuć masło, cukier i laskę cynamonu (bądź zmielony cynamon). Dodaj jabłka i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj płatki owsiane. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok na później.

Piekarnik nastaw n 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wsyp mąkę, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj. 
W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj olej i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj Karmi i wymieszaj. Następnie dodaj zawartość patelni (wyjmując wcześniej laskę cynamonu). Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do papilotek. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Wierzch każdej babeczki obsyp odrobina płatków owsianych oraz cukrem.

Wypełnij papilotki prawie pod sam wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do tzw. suchego patyczka. 


Wyjmij  z piekarnika i odstaw do przestudzenia. 

Smacznego :)

Przepis w j.angielskim
Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Takich muffinek jeszcze nie jadłam. Ciekawi mnie ich smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego tylko wypróbować. Polecam :)

      Usuń
  2. Ślicznie wyglądają w tych papilotkach :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...