Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 14 maja 2014

Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką

Pyszne, sycące, z ogromną zawartością błonnika otrębowe babeczki z rabarbarem. Są świetne jako drugie śniadanie czy małe co nieco do kawy. Moje rabarbarowe babeczki upiekłam w wersji XL, ale zaręczam,  że nie mieliśmy kłopotu ze zbyt duża porcją :). Zaraz po upieczeniu były puszyste, delikatnie wilgotne, później zrobiły się nieco bardziej zbite. Na babeczki położyłam maślaną kruszonkę z  dodatkiem płatków jęczmiennych (akurat takie miałam pod ręką, można użyć innych). Polecam :)


Składniki na 5 dużych muffinek:
  • 75g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 40g otrębów pszennych
  • 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 150g mąki
  • 3 łyżki cukru palmowego (można zastąpić brązowym sypkim)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż rabarbar puści sok a cukier się rozpuści. Odstaw na bok do przestudzenia.

Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp otręby, płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. 
W osobnym naczyniu połącz jajko, jogurt i mleko. 

Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość garnuszka z rabarbarem, wymieszaj. Wlej mokre składniki i wymieszaj jeszcze raz aż wszystkie składniki się połączą. 
 
Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Następnie posiekaj połowę łodygi rabarbaru w drobne kosteczki i obsyp wierzch każdej babeczki.

Przygotuj kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych
  • 30g masła
  • 2 łyżki mąki
 Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i rozcieraj palcami aż zaczną tworzyć się grudki. Grudki kruszonki nałóż na wierzch każdej babeczki aż rozdzielisz całą masę.


Muffiny wstaw do piekarnika na 20 -25  minut. Nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy czas wyciągać muffinki z piekarnika.


Rabarbalove

Wydrukuj przepis

8 komentarzy:

  1. Zdrowsza wersja muffinek :) Mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. musze w końcu coś upiec, bo tak za mną chodzi takie pyszniutkie ciacho, albo mufinki :))) Ten przepis ciekawy, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Życzę powodzenia w blogowaniu :)

      Usuń
  4. Witam czemu w przepisie nie ma tłuszczu ? Przyznamy ze zrobiłam mufinki ale nie chcą się odkleić od papilotek :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, w przepisie nie ma tłuszczu i muffinki nie chcą się odkleić od papilotek :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest jogurt naturalny, który zastepuje tłuszcz. Czemu muffinki nie chcą się odkleić ?

      Czasami zależy to od jakości papilotek - nie zawsze robione są z papieru pergaminowego. Czsami też papilotki namakają i gorzej je odkleić.

      Czasami od rodzaju ciasta - niektóre, bardziej wilgotne ciasta lub mocniej spieczone niezbyt dobrze odklejają się.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...