Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 11 marca 2014

Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami

Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami powstały z potrzeby chwili. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, w kuchni były wszystkie niezbędne składniki a przepis niezwykle prosty. Już po godzinie zajadaliśmy się intensywnie kokosowymi, mięciutkimi, wilgotnymi, wypełnionymi groszkami czekoladowymi muffinami. Pycha !! Polecam.
Przepis pochodzi z broszurki "The Australian Women's Weekly"


 Składniki na 12 - 14 muffinek:
  • 375g samo rosnącej mąki
  • 45g wiórków kokosowych + około 2 łyżek do obsypania
  • 165g drobnego cukru do wypieków
  • 90g rozpuszczonego masła
  • 120g kwaśnej śmietany
  • 80ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g groszków czekoladowych

Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, kokos, cukier i wymieszaj.

W osobnym naczyniu połącz śmietanę, mleko i jajka. 

Wlej mokre składniki do suchych, dodaj masło i wymieszaj. Staraj się wymieszać tylko do połączenia składników inaczej babeczki po upieczeniu będą twarde i zbite. Na koniec delikatnie wmieszaj czekoladowe groszki.

Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości. Obsyp wierzch każdej babeczki kokosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i  piecz 20 -25 minut. 

Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Odczekaj chwilę i zajadaj.

Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentują :) Strasznie dawno nie robiłam muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, znowu kusisz tym kokosem!! A ja kokos w muffinkach bardzo lubię, przyznać muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co oznacza ,, samorosnaca maka
    Sorry za zwariowana klawiatura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samorosnąca tzn. z dodatkiem proszku do pieczenia i sody

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...