Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami powstały z potrzeby chwili. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, w kuchni były wszystkie niezbędne składniki a przepis niezwykle prosty. Już po godzinie zajadaliśmy się intensywnie kokosowymi, mięciutkimi, wilgotnymi, wypełnionymi groszkami czekoladowymi muffinami. Pycha !! Polecam.
Przepis pochodzi z broszurki "The Australian Women's Weekly"
Składniki na 12 - 14 muffinek:
- 375g samo rosnącej mąki
- 45g wiórków kokosowych + około 2 łyżek do obsypania
- 165g drobnego cukru do wypieków
- 90g rozpuszczonego masła
- 120g kwaśnej śmietany
- 80ml mleka
- 2 jajka
- 100g groszków czekoladowych
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, kokos, cukier i wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz śmietanę, mleko i jajka.
Wlej mokre składniki do suchych, dodaj masło i wymieszaj. Staraj się wymieszać tylko do połączenia składników inaczej babeczki po upieczeniu będą twarde i zbite. Na koniec delikatnie wmieszaj czekoladowe groszki.
Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości. Obsyp wierzch każdej babeczki kokosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 -25 minut.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Odczekaj chwilę i zajadaj.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują :) Strasznie dawno nie robiłam muffinek :)
OdpowiedzUsuńJejku, znowu kusisz tym kokosem!! A ja kokos w muffinkach bardzo lubię, przyznać muszę :)
OdpowiedzUsuńCo oznacza ,, samorosnaca maka
OdpowiedzUsuńSorry za zwariowana klawiatura.
samorosnąca tzn. z dodatkiem proszku do pieczenia i sody
Usuń