Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 9 kwietnia 2013

Muffiny jak ciasto lamington

Na początek dzisiejszego wpisu kilka słów na temat ciasta lamington. Ten australijski przysmak to nic innego jak kostki biszkoptowego ciasta zanurzone w czekoladzie i obsypane wiórkami kokosowymi. Smak tkwi w prostocie prawda ? Jak widzicie muffinki nie wyglądają tak elegancko i fantazyjnie jak zwykle prezentują się te przykryte czapą kremu, ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste lekko spieczone z wierzchu, waniliowe ciasto pod pysznym czekoladowym kremem obsypane wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie. No i jak zwykle u mnie banalnie proste w przygotowaniu. Polecam z całego serca. 
Przepis znalazłam w broszurce "The Australian Women's Weekly. Muffins"

Składniki na 12 muffinek:
  • 375g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 165g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 125g masła lub margaryny do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 60 ml śmietany kremówki
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. 

W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj wanilię, mleko, śmietanę,  masło i dobrze wymieszaj. Wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.. Ciasto będzie dosyć gęste. 

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełnij je do 3/4 ich wysokości.
Piecz około 20 minut aż ładnie wyrosną i zarumienią się.

Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.

W czasie kiedy  babeczki będą w piekarniku przygotuj krem.

Składniki na czekoladowy krem:
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 50g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
  • 30g masła
  • 160g cukru pudru
  • około 20g kokosu do obsypania
Śmietanę, kawałki czekolady oraz masło umieść w garnuszku. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Nie gotuj. Zdejmij z ognia dobrze wymieszaj. Przelej czekoladową masę do większej miski i za pomocą ręcznego miksera ubijaj stopniowo dodając cukier puder. Masa powinna lekko zgęstnieć. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny, aż masa zgęstnieje na tyle że da się ją rozsmarować nożem. 

babeczki przed nałożeniem kremu
Do niewielkiej miseczki wsyp wiórki kokosowe.

Nałóż zimny krem na przestudzone babeczki. Rozsmaruj tak, aby pokrył cały ich wierzch. Następnie odwróć babeczkę do góry nogami i zanurz w kokosie tak aby jak najwięcej kokosu przykleiło się do kremu.

Zaparz smaczną herbatę lub kawę i poczęstuj się babeczką :)

po nałożeniu kremu i kokosu
 Smacznego :)
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Są przecudowne:) Z chęcią zanotuję sobie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie wyglądają wspaniale (kremy maślane nie należą do moich ulubionych, a to one zwykle przykrywają muffinki). Musiały smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, były przepyszne. Jeszcze dziś ślinka mi leci na ich wspomnienie :).
      Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...