Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 1 marca 2013

Otrębowe muffiny z nutką pomarańczy nadziewane pastą z fig

Na przepis na te muffiny natknęłam się zupełnie przypadkiem. Przeszukiwałam sieć aby znaleźć sposób na wykorzystanie suszonych fig, które już od jakieś czasu zalegały w czeluściach moich kuchennych szafek. Jak zwykle trafiłam na wiele przepisów, ale w większości z nich należało po prostu posiekać owoce i wrzucić je do ciasta. Mimo że lubię takie wypieki tym razem szukałam czegoś innego. Kiedy znalazłam przepis na stronie EatingWell  koniecznie musiałam go wypróbować. Muffinki są naprawdę smaczne i zaręczam że przypadną go gustu nawet tym którzy z zasady unikają otrębów, mąki pełnoziarnistej, suszonych owoców. Mimo zawartości składników, które powodują często że ciasto jest gumiaste, nieco zbite, te babeczki były puszyste, lekko wilgotne o cudownym zapachu pomarańczy. Dodatkowo w środku każdej babeczki pojawiała się słodka figowa niespodzianka. Polecam i to nie tylko zwolennikom zdrowego jedzenia. 

Składniki na pastę figową do nadziewania około 20 babeczek:
  • 150g suszonych fig
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich (użyłam mielonych laskowych orzechów)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu

Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, będzie potrzeba do ciasta. Pamiętaj żeby zetrzeć tylko pomarańczową część, biała jest gorzka. Wyciśnij sok z pomarańczy i odstaw na później.

Wrzuć figi do blendera, dodaj orzechy i zmiksuj na jednolitą, gęstą masę. Dodaj cynamon, sok z pomarańczy oraz miód i zmiksuj aby wszystkie składniki się połączyły. Odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem ciasta na muffinki.

Składniki na 20 muffinek:
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 190g brązowego cukru
  • 250 ml jogurtu (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 75ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60g otrębów owsianych (nie miałam więc zastąpiłam pszennymi)
  • 155g mąki pełnoziarnistej (najlepiej drobno zmielonej)
  • 115g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich do obsypania
 
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.

Do dużej miski wbij jajko, dodaj białko oraz cukier i ucieraj aż powstanie gładka masa (w tym celu użyłam ręcznego miksera). Następnie dodaj jogurt, olej, skórkę oraz sok z pomarańczy, wanilię i dobrze wymieszaj (tutaj wystarczy już łyżka). Do tej masy wmieszaj otręby i odstaw na bok.

Do osobnego naczynia dodaj mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.

Łyżką nakładaj ciasto do papilotek. Najpierw nałóż po około 1 łyżkę ciasta do każdej papilotki, następnie umieść na środku jedną łyżeczkę pasty figowej i przykryj znowu ciastem. Staraj się nie napełniać więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Wierzch każdej babeczki obsyp posiekanymi orzechami. Piecz około 15-20 minut aż ładnie wyrosną.


 Smacznego !




 
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Twoja fantazja z muffinkami chyba nigdy się nie skończy :)
    Bardzo lubię muffiny z figami, zresztą uwielbiam figi, tak świeże jak i suszone :)
    Piękne te Twoje babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohh muszą być pyszne! :) I kto mówił, że zdrowe nie może być smaczne, hę? A tu nawet olej jest zdrowy (nie tylko zdrowszy od masła ale i najzdrowszy pośród olejów) :) Ślinka mi cieknie...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...