Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 4 listopada 2012

Ciasto marchewkowe dekorowane mascarpone w papilotkach

Dziś przepis na muffiny o smaku ciasta marchewkowego udekorowane serkiem mascarpone. Ciasto wyszło wilgotne, nieco zbite, delikatnie słodkie, pachnące przyprawami. Każda babeczka była pełna rodzynek, orzechów i marchewki. Wierzch muffinek udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem zamiast użyć tradycyjnego maślano - twarogowego kremu. Przepis na ciasto pochodzi z książeczki "Easy muffins".
Składniki na 12 muffinek:
  • 280g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 115g brązowego cukru
  • 200g startej marchewki (około 2 średnie marchewki)
  • 50g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • 50g rodzynek
  • 2 jajka
  • 175ml mleka
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron, słonecznikowego lub innego bez wyraźnego smaku
  • sok z jednej pomarańczy (około 50 ml)
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych okach. Odstaw na bok. Posiekaj orzechy i również odstaw na później. 
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny natłuść lub wyłóż papilotkami.

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól. Następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj (brązowy cukier lubi się zlepiać w grudki, więc trzeba go dobrze wymieszać w mące). Dodaj również marchewkę i wmieszaj do suchych składników. Najlepiej dodawać ją małymi porcjami i dobrze wmieszać do mieszanki mąki, marchewka jest wilgotna i lubi zbijać się w grudki. Kiedy dobrze już wymieszasz marchewkę dodaj rodzynki i orzechy, i lekko przemieszaj.

przed nałożeniem kremu
Do innego naczynia wbij jaka i roztrzep widelcem. Dodaj mleko,  olej i sok z pomarańczy dobrze wymieszaj. 

Wlej mokre składniki do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj. Staraj się mieszać tylko tyle aby składniki z grubsza się połączyły. Przy zbyt długim mieszaniu ciasto po upieczeniu będzie twarde i nieelastyczne.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 wysokości papilotki. Mimo dużej zawartości proszku babeczki nie wyrastają bardzo wysoko, tworzą za to śliczną górkę.
Piecz około 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli będzie oklejony mokrymi kawałkami ciasta trzeba włożyć babeczki jeszcze na kilka minut do piekarnika. 

Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i w formie w której się piekły odstaw na kilka minut na bok. Następnie przełóż je na kratkę do wystudzenia.

Składniki na krem:
  • 140g serka mascarpone
  • 35g cukru pudru
 W niedużej miseczce umieść cukier puder następnie dodaj serek. Na początku delikatnie, żeby nie zakurzyć całej kuchni cukrem, później bardziej energicznie wymieszaj masę. 
Kiedy muffinki będą już zupełnie zimne nałóż łyżeczką krem na wierzch każdej i rozprowadź. Dodatkowo można udekorować muffinki połówką włoskiego orzecha lub pekana, bądź pomarańczową skórką.


 Smacznego !

Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. O tak! Już dawno chcieliśmy upiec ciasto marchewkowe, szukaliśmy też przepisu na takowe muffinki. 2 w 1, dzięki za inspirację ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...