Kolejny ekspresowy przepis na pyszne muffinki. Te puchate, słodko - kwaśne babeczki są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również bardzo smaczne. Dodatkowego smaczku dodaje im cukrowo - cynamonowa posypka, która po upieczeniu tworzy chrupiącą, słodką skórkę na wierzchu każdej babeczki. A do tego przepiękny cynamonowy zapach. Myślę, że te babeczki są świetną propozycją na podwieczorek tej jesiennej wiosny. Do tego oczywiście rabarbarowy kompot.
Przepis pochodzi z broszurki "The Australian Women's Weekly. Muffins"
Składniki na 12 muffinek:
- 225g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 66g miękkiego masła
- 90 ml maślanki
- 1 jajko
- 100g uprażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika uprażonych jabłek do szarlotki)
- 165g drobno pokrojonego rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotuj posypkę. Wsyp cukier i cynamon do małej miseczki, wymieszaj i odstaw na później.
Pokrój rabarbar na małe kosteczki. Odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, przyprawy, proszek i wymieszaj. Następnie dodaj masło i rozcieraj palcami aż masa będzie przypominała drobną kaszkę.
W osobnym naczyniu odmierz maślankę, dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Wlej tą mieszankę do misy z suchymi składnikami, dodaj jabłka oraz rabarbar. Dobrze wymieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste.
Przełóż ciasto do papilotek, równomiernie rozdzielając pomiędzy 12 gniazd. Następnie obsyp wierzch każdej babeczki cynamonowo - cukrową posypką.
Piecz około 20 minut. Po upieczeniu przestudź na kratce. Są smaczne zarówno na ciepło (uwaga na gorące owoce w środku) jak i po przestudzeniu.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuń