Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 16 maja 2012

Muffiny z rabarbarem i jabłkiem

Kolejny ekspresowy przepis na pyszne muffinki. Te puchate, słodko - kwaśne babeczki są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również bardzo smaczne. Dodatkowego smaczku dodaje im cukrowo - cynamonowa posypka, która po upieczeniu tworzy chrupiącą, słodką skórkę na wierzchu każdej babeczki. A do tego przepiękny cynamonowy zapach. Myślę, że te babeczki są świetną propozycją na podwieczorek tej jesiennej wiosny. Do tego oczywiście rabarbarowy kompot. 
Przepis pochodzi z broszurki "The Australian Women's Weekly. Muffins"



Składniki na 12 muffinek:
  •  225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 66g miękkiego masła
  • 90 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 100g uprażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika uprażonych jabłek do szarlotki)
  • 165g drobno pokrojonego rabarbaru
Posypka:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotuj posypkę. Wsyp cukier i cynamon do małej miseczki, wymieszaj i odstaw na później.

Pokrój rabarbar na małe kosteczki. Odstaw.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, przyprawy, proszek i wymieszaj. Następnie dodaj masło i rozcieraj palcami aż masa będzie przypominała drobną kaszkę. 
W osobnym naczyniu odmierz maślankę, dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Wlej tą mieszankę do misy z suchymi składnikami, dodaj jabłka oraz rabarbar. Dobrze wymieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste. 
Przełóż ciasto do papilotek, równomiernie rozdzielając pomiędzy 12 gniazd. Następnie obsyp wierzch każdej babeczki cynamonowo - cukrową posypką. 

Piecz około 20 minut. Po upieczeniu przestudź na kratce. Są smaczne zarówno na ciepło (uwaga na gorące owoce w środku) jak i po przestudzeniu. 

Wydrukuj przepis

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...