Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 12 maja 2012

Migdałowe babeczki z wiśniami i czekoladą

Te migdałowe babeczki  to słodkie, dosyć wilgotne, nieco zbite ciasto pełne kawałków czekolady i kwaśnych wiśni, oprószone migdałami. Smaczne i banalnie proste w przygotowaniu. W stosunku do oryginalnego przepisu autorstwa Cynithi Barcomi, dokonałam jednej zasadniczej zmiany, która wpłynęła zarówno na smak jak i wygląd babeczek. Ze względu na fakt, że moje dzieci nie lubią chrupać żadnych orzeszków, zastąpiłam siekane migdały mielonymi. To spowodowało, że babeczki są  mniej chrupiące no i niezbyt wyrośnięte. W tych papilotkach powinny ładnie wychylać główki z pomiędzy płatków papieru podczas gdy one ukrywają się w środku.

Składniki na 12-18 babeczek:
  • 365g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml maślanki
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60g mielonych migdałów (w oryginale posiekanych i uprażonych na suchej patelni)
  • 100g groszków czekoladowych
  • 50g płatków owsianych
  • 200g mrożonych bądź świeżych wydrążonych wiśni
  • odrobina migdałów w płatkach do oprószenia
Rozgrzej piekarnik do 190C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.

Jeżeli używasz mrożonych wiśni wcześniej je rozmroź, w przypadku świeżych usuń pestki.
W miseczce wymieszaj mielone migdały, groszki czekoladowe oraz płatki owsiane i odstaw na bok.



W osobnej miseczce roztrzep widelcem jajka, dodaj olej, maślankę i wanilię dobrze wymieszaj.

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól. Do tych składników wlej mieszankę mokrych i lekko przemieszaj. Następnie wsyp mieszankę migdałów z płatkami i czekoladowymi groszkami. Wymieszaj ciasto. Na samym końcu delikatnie wmieszaj wiśnie. 
Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki oprósz płatkami migdałów.

Piecz około 20 minut do suchego patyczka. Babeczki są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu. Nie polecam zajadania się nimi zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ owoce są zbyt gorące i można się nimi poparzyć.    




Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. świetny pomysł z tymi wiśniami :) mam takie w domowym syropie w słoiku i nigdy nie wpadłam na to żeby dodać je do babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Zjadłabym sobie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...