Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Muffiny jak piernikowe ludziki

Korzenne przyprawy, melasa sprawiają, że te muffiny pachną i smakują jak tradycyjne świąteczne pierniczki. Dlatego też upiekłam je w foremkach o kształcie piernikowych ludzików. Wykonanie tych babeczek jest bardzo proste a zapach który roznosi się po domu w trakcie ich pieczenia jest prawdziwie świąteczny. Udekorowane są białym serowym kremem, który świetnie pasuje do piernikowego ciasta. Reszta dekoracji to już wytwór wyobraźni. Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingird bakery."

Składniki na 18 muffinek:
  • 140g masła lub margaryny
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  •  60g melasy
  • 60g golden syrupu (można zastąpić sztucznym miodem)
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 310g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 ml gorącego mleka
po upieczeniu
Rozgrzej piekarnik do 190C. Przygotuj foremki.

Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy, proszek i dobrze wymieszaj. Do misy miksera wrzuć masło i cukier ucieraj aż masa będzie biała i puszysta. Do maślanej masy dodaj melasę, golden syrup, jajka i żółtka. Ucieraj dalej aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W międzyczasie podgrzej mleko.
Kiedy wszystkie składniki w misie miksera będą już dobrze połączone dodawaj na przemiennie mieszankę suchych składników i gorące mleko. Tak przygotowane ciasto przelej do foremek do 2/3 wysokości. Babeczki ładnie rosną w górę. Piecz około 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffiny na chwilę w foremkach następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. 
Babeczki muszą być całkowicie wystudzone przed nałożeniem kremu.
Składniki na krem:
  • 600g cukru pudru
  • 100g miękkiego masła
  • 250g pełnotłustego serka śmietankowego np. Philadelphia albo drobno zmielonego twarogu
  • różne dekoracje do ciast i barwniki
Wsyp cukier i masło do misy miksera. Ucieraj, na wolnych obrotach, aż masło całkowicie połączy się z cukrem i mieszanka będzie miała konsystencję kaszy manny. Dodaj ser i zwiększ obroty miksera, ucieraj aż masa będzie puszysta i kremowa.


Rozsmaruj krem na babeczkach i udekoruj je wedle uznania. Smacznego !
propozycja dekoracji

propozycja dekoracji
propozycja dekoracji
propozycja dekoracji
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...