Te świąteczne babeczki są świetną propozycją na bożonarodzeniowe śniadanie. W krajach anglosaskich, gdzie w dzień Bożego Narodzenia zasiada się do obfitego obiadu, będą preludium przed biesiadowaniem. Z kolei u nas, po wigilijnym ucztowaniu, mogą być propozycją na smaczne, nie za duże, pod warunkiem, że skończy się na jednej babeczce, śniadanie. Zdecydowanie nie są niskokaloryczne, ale kto by liczył kalorie w święta.
Sam przepis na babeczki wzięłam z bloga Weekend bakery, ale udoskonaliłam go posypką i lukrem według przepisu z a la carte kitchen bloga. Ciasto jest słodkie, zbite, wilgotne, ale nie zakalcowate, pachnące. Zdecydowanie polecam.
Składniki na 12 muffinek:
- 100g roztopionego masła
- 275 ml maślanki
- 200g cukru
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100g świeżej żurawiny
- 100g marcepanu
- kandyzowana skórka pomarańczowa - można dodać według uznania - ja miałam 50g
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
po upieczeniu |
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miękkiego masła
Zacznij od przygotowani posypki. Wsyp do miseczki mąkę, cukier, cynamon dodaj masło i wymieszaj palcami aż uzyskasz masę przypominająca drobna kaszkę. Odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.
Rozpuść masło, albo w mikrofalówce, albo w garnuszku na ogniu i odstaw do przestudzenia. Pokrój marcepan na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i wymieszaj. Do innego naczynia wbij jajka i roztrzep widelcem, wlej maślankę i wymieszaj dodaj wanilię. Wlej tę mieszankę do mieszanki suchych składników, dodaj przestudzone masło, wymieszaj tylko do połączenia składników. Następnie dodaj marcepan, żurawinę oraz skórkę pomarańczową i delikatnie wmieszaj. Wypełnij przygotowane papilotki do 2/3 wysokości. Obsyp wierzch każdej przygotowaną wcześniej, maślaną posypką. Piecz 20-25 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i na chwilę zostaw w foremce. Przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przygotuj lukrową polewę.
Składniki na polewę:
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Wsyp cukier do kubka dodaj sok z pomarańczy i wymieszaj aż masa będzie gęsta i biała. Udekoruj przestudzone muffinki.
Świetne muffiny! Ta polewa mi się bardzo podoba. :)
OdpowiedzUsuńMarcepan i żurawina - bardziej świątecznie być nie może :) Podoba mi się myśl o takiej babeczce na świąteczne śniadanie...o tak.
OdpowiedzUsuńMmm, żurawinka i marcepan w muffinach? takich wypasionych jeszcze nie robiłam! :)
OdpowiedzUsuń