Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 15 grudnia 2011

Merry Christmas muffins

Te świąteczne babeczki są świetną propozycją na bożonarodzeniowe śniadanie. W krajach anglosaskich, gdzie w dzień Bożego Narodzenia zasiada się do obfitego obiadu, będą preludium przed biesiadowaniem. Z kolei u nas,  po wigilijnym ucztowaniu, mogą być propozycją na smaczne, nie za duże, pod warunkiem, że skończy się na jednej babeczce, śniadanie. Zdecydowanie nie są niskokaloryczne, ale kto by liczył kalorie w święta. 
Sam przepis na babeczki wzięłam z  bloga Weekend bakery, ale udoskonaliłam go posypką i lukrem według przepisu z a la carte kitchen bloga. Ciasto jest słodkie, zbite, wilgotne, ale nie zakalcowate, pachnące. Zdecydowanie polecam.

Składniki na 12 muffinek:
  • 100g roztopionego masła
  •  275 ml maślanki
  • 200g cukru
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100g świeżej żurawiny
  • 100g marcepanu
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - można dodać według uznania - ja miałam 50g
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
po upieczeniu
 Składniki na posypkę:
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miękkiego masła
Zacznij od przygotowani posypki. Wsyp do miseczki mąkę, cukier, cynamon dodaj masło i wymieszaj palcami aż uzyskasz masę przypominająca drobna kaszkę. Odstaw na bok.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę na muffiny papilotkami.

Rozpuść masło, albo w mikrofalówce, albo w garnuszku na ogniu i odstaw do przestudzenia. Pokrój marcepan na mniejsze kawałki.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i wymieszaj. Do innego naczynia wbij jajka i roztrzep widelcem, wlej maślankę i wymieszaj dodaj wanilię. Wlej tę mieszankę do mieszanki suchych składników, dodaj przestudzone masło, wymieszaj tylko do połączenia składników. Następnie dodaj marcepan, żurawinę oraz skórkę pomarańczową i delikatnie wmieszaj. Wypełnij przygotowane papilotki do 2/3 wysokości. Obsyp wierzch każdej przygotowaną wcześniej, maślaną posypką. Piecz 20-25 min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu wyjmij  z piekarnika i na chwilę zostaw w foremce. Przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przygotuj lukrową polewę.

Składniki na polewę:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Wsyp cukier do kubka dodaj sok z pomarańczy i wymieszaj aż masa będzie gęsta i biała. Udekoruj przestudzone muffinki.
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Świetne muffiny! Ta polewa mi się bardzo podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepan i żurawina - bardziej świątecznie być nie może :) Podoba mi się myśl o takiej babeczce na świąteczne śniadanie...o tak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, żurawinka i marcepan w muffinach? takich wypasionych jeszcze nie robiłam! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...