Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 8 grudnia 2011

Babeczki jak prezenty

Dekoracja tych babeczek to rodzaj zajęcia na długie, zimowe wieczory. Przygotowanie ciasta nie jest specjalnie pracochłonne, cała zabawa zaczyna się przy dekoracji lukrem plastycznym. Pod grubą warstwą lukru kryje się pyszne waniliowe ciasto i duża ilość kremu. Jak łatwo się domyślić moje dzieci za tym rodzajem babeczek przepadają. Przepis na ciasto to wariacja przepisu na murzynka z którego korzystałam już przy  przepisie na Kakaowe babeczki dekorowane lukrem plastycznym z tym, że pominęłam kakao. Bardzo lubię to ciasto nie tylko ze względu na prostotę wykonania, ale dlatego też że świetnie się komponuje z lukrem plastycznym. Często biszkopt jest zbyt delikatny dla tego rodzaju dekoracji, zwłaszcza że lukier, aby ładnie się prezentował i zachował kształt, nie może być rozwałkowany zbyt cienko.
Składniki na balszkę ciasta o wymiarach 33 na 23 cm :
  • 380g margaryny
  • 530g cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 380g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
Bo garnka włóż margarynę, cukier i mleko, podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje. Odstaw z ognia i zostaw do wystudzenia. Jeżeli się śpieszysz wstaw garnek z masą do misy z zimną wodą i mieszaj aż masa będzie na tyle chłodna żeby można było zanurzyć w niej palec bez obaw o poparzenie. 
Zanim masa wystygnie wysmaruj formę margaryną i wysyp kaszą manną bądź tartą bułką. 
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Do przestudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Dorze wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, żeby lepiej się ubijały dodaj szczyptę soli. Delikatnie wmieszaj białka do masy surowego ciasta. Ciasto ma lejącą, ale gęstą konsystencję. Przelej je do przygotowanej wcześniej formy. Piecz około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Kiedy ciasto będzie już całkowicie zimne pokrój je na kwadraty około 5 na 5 cm. Nie należy przejmować się wielkością, prezenty przecież mają różną wielkość prawda ? Można również upiec ciasto w formie na kwadratowe muffiny. wtedy na pewno będą idealnie równe. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć ile mniej więcej kwadracików uzyskałam z tej ilości ciasta, ponieważ moja rodzinka co chwila podjadała mi to ciasto, w efekcie mam tylko 12 prezencików.

Każdy kawałek ciasta przekrój na pół, nałóż do środka kremu, zamknij jak kanapkę. Następnie cieniutką warstwą kremu otocz ciasto z zewnątrz, aby lukier plastyczny miał do czego się przykleić. Uczciwie się przyznam, że użyłam gotowych kremów marki Betty Crocer, do środka dałam czekoladowy a  z zewnątrz waniliowy. Można oczywiście zrobić krem maślany np. według tego przepisu . Taka uwaga krem nie może być zbyt wilgotny, ponieważ lukier popęka. Lukru plastycznego również użyłam gotowego firmy Dr Oetker zabarwiając go barwnikami spożywczymi w żelu. Aby lukier nie kleił się w czasie wałkowania powierzchnię stołu oraz wałek należy delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Kiedy już skończyłam zabawę z lukrem delikatnie, za pomocą pędzelka, nawilżyłam lukier i obsypałam kolorowym cukrem. Dobrej zabawy :)


Wydrukuj przepis

6 komentarzy:

  1. jakie słodkie! jak zrobiłaś lukier plastyczny?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany, powaliłaś mnie tymi babeczkami! Przy dwójce małych dzieci... Kiedy Ty masz na to czas!!! Jesteś NIESAMOWITA ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. MesmerizingBakes - lukier plastyczny kupiłam już zrobiony, kupiłam biały i za pomocą barwników zrobiłam czerwony, żółty i zielony

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jestem pełna podziwu! Toż to misterna robota! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Ty jesteś kreatywna! Wspaniała propozycja na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...