To zdecydowanie babeczki dla dorosłych. Nie chodzi tu tylko o zawartość alkoholu, ale o intensywny smak gorzkiej czekolady. Babeczki są pulchne, ale nie puszyste, mocno czekoladowe o wyraźnym smaku rumu z kawałkami kokosa. Polewa to roztopiona gorzka czekolada wymieszana z rumem, więc nie da się przejść obok nich obojętnie, zapach jest zniewalający. Są wspaniałe do kawy lub herbaty (może z rumem ?) na jesienno - zimowy podwieczorek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Nowa kuchnia włoska. babeczki"
Składniki na 12 babeczek:
- 75g wiórków kokosowych, użyłam płatków kokosowych są bardziej wyczuwalne w smaku
- 125 ml rumu
- 150g mąki
- 50g kakao do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g stopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 150g cukru
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Wsyp kokos do miseczki i zalej rumem i ubij łyżeczką, odstaw na bok.
Wsyp mąkę, proszek, kakao i sól do miski, wymieszaj i odstaw na bok.
Rozpuść masło, wlej do mleka i odstaw na bok.
Do misy miksera wsyp cukier, dodaj jajka i ucieraj tak długo, aż masa będzie biała i puszysta (jak kogel-mogel). Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian masło z mlekiem, kokos z rumem oraz suche składniki.
Ciasto będzie bardzo lejące. Przelej je do przygotowanych wcześniej papilotek. Możesz wypełniać aż po brzegi, ponieważ babeczki przepięknie rosną w górę, nie rozlewają się na boki. Piecz 20-22 minut, tak aby wyrosły, ale pozostały elastyczne, nieprzesuszone. Wyjmij babeczki na kratkę do przestudzenia. Przygotuj polewę.
Składniki na polewę:
- 180g czekolady, użyłam gorzkiej, oryginalny przepis podaje mleczną, czyli jak kto lubi
- 25 ml rumu
- wiórki kokosowe do oprószenia
Rozpuść czekoladę tradycyjnie już używam do tego celu mikrofalówki. Następnie wlej rum i dobrze wymieszaj. Masa może trochę zgęstnieć. Nożem rozsmaruj polewę na wierzchu każdej babeczki i oprósz wiórkami kokosowymi. Smacznego !
Ale tu u Ciebie pysznie i czekoladowo!!! ach!
OdpowiedzUsuń