Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 22 listopada 2011

Muffiny jak cynamonowe bułeczki

Te muffiny to bardzo uproszczona wersja cynamonowych drożdżówek. Uproszczona w sensie przygotowania, bo w smaku prawie identyczne. Piszę prawie, bo tak sobie myślę, że prawdziwy koneser cynamonowych drożdżówek pewnie doszuka się różnicy w  smaku. Wyobraźcie sobie drożdżowe ciasto, którego nie trzeba wyrabiać, a czas wyrastania skrócony ma do minimum hmmm... intrygujące prawda ? A jednak wyszły. Nam smakowały :) Przepis znalazłam na stronie Joy the Baker.

Składniki na 12 muffinek:
  • 210g mąki
  • 60g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12g świeżych drożdży
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
Przygotuj formę na muffiny, wysmaruj gniazda tłuszczem. 

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Podgrzej mleko i dodaj drożdże, mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej do mieszanki suchych składników. Dodaj olej, wanilię oraz jajko. Mieszaj aż otrzymasz gładką, płynną masę.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy na muffiny, równomiernie rozdzielając pomiędzy 12 gniazd. Odstaw formę na bok, na jakieś 15 minut, aby ciasto mogło zacząć rosnąć. 

W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Składniki na nadzienie:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 100g drobnego brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
Wymienione wyżej składniki umieść w malutkiej miseczce i za pomocą widelca mieszaj aż masło dobrze wymiesza się z cukrem, a nadzienie będzie mieć konsystencję grubych okruchów. 
Tak przygotowaną posypkę nałóż łyżeczką na wierzch surowego ciasta. Rozdziel równomiernie pomiędzy 12 muffinek. Następnie za pomocą patyczka czy szpatułki delikatnie, okrężnymi ruchami wmieszaj posypkę w ciasto. 
Wstaw formę do zimnego piekarnika. Piecz w temperaturze 180C przez około 20 min. Muffinki powinny się zarumienić z wierzchu a ciasto  powinno być sprężyste, tzn. po delikatnym naciśnięciu powinno wrócić do poprzedniego kształtu. Uwaga, mieszanka cukru i cynamonu jest bardzo gorąca i może się jeszcze gotować.

Przestudź babeczki przez przynajmniej 30 minut a następnie udekoruj lukrem.

Składniki na lukier:
  • 60g cukru pudru
  • 1-2 łyżek mleka
Wsyp cukier do naczynia, dodaj mleko i wymieszaj np. widelcem. Na początku dodaj jedną łyżkę mleka jeżeli masa będzie zbyt gęsta uzupełnij mleko. Masa powinna powinna powoli spływać z widelca.
Za pomocą widelca lub małej łyżeczki nałóż lukier na muffinki.
Podawaj na ciepło. Muffinki można odgrzewać w mikrofalówce.
 

Wydrukuj przepis

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...