Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 28 listopada 2011

Kakaowe babeczki z piwem Guinness

Kakaowe babeczki z piwem Guinness według przepisu z książki kucharskiej "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery." były przepyszne. Mocno czekoladowe, prawie że czarne, wilgotne ciasto z delikatnym, ale bardzo słodkim kremem to idealne połączenie. Guinness nadał ciastu zarówno wilgoci jak i tego specyficznego odcienia. Babeczki były bardzo delikatne i puszyste. Muszę się przyznać, że spodziewałam się tego, że będą wilgotne i ciężkie,  nie sądziłam że mogą być aż tak lekkie w smaku. Jako, że piwo Guinness kojarzy mi się przede wszystkim z Irlandią - zieloną wyspą to upiekłam babeczki w zielonych papilotkach.  

Składniki na 12 babeczek:
  • 125 ml piwa Guinness
  • 125g masła lub margaryny
  • 40g kakao do  wypieków
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
  • 70 ml maślanki
  • 140g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 170C.  Wyłóż papilotkami formę na muffiny.

Włóż masło i wlej piwo do garnuszka. Podgrzewaj na wolnym ogniu i mieszaj tak długo aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i kakao, i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj maślankę, jajko, wanilię. Do misy miksera wsyp mąkę, proszek i sodę. Wlej mokre składniki i dobrze wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Zeskrob ciasto z brzegów misy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Ciasto ma lejąca konsystencję. 
Wlej surowe ciasto do papilotek, nie więcej niż do 2/3 wysokości. Jeżeli papilotki będą przepełnione, ciasto wykipi. Niestety za bardzo wypełniłam kilka papilotek, ciasto w trakcie pieczenia rozlało się na boki. Po wystudzeniu babeczek ścięłam więc nadmiar ciasta, rozkruszyłam i udekorowałam nim wierzch babeczek :). 

Piecz babeczki około 25 min. Wkłuj drewniany patyczek w środek babeczki, jeżeli po wyciągnięciu będzie suchy to ciasto jest gotowe.

Wystudź babeczki na kratce.
W międzyczasie przygotuj krem. Nie polecam tych babeczek bez kremu. Uważam że razem z kremem są idealne. Same babeczki, mimo dużej ilości cukru, smakują jak gorzka czekolada o dużej zawartości kakao.

Składniki na krem:
  • 25g masła
  • 150g cukru pudru
  • 65g śmietankowego sera, np. mielonego twarogu na sernik, serka Philadelphia
Włóż masło i cukier puder do misy miksera. Ucieraj tak długo aż masa będzie miała konsysetncję drobnego piasku. Dodaj ser i dalej ucieraj najpierw na wolnych następnie zwiększ obroty aż krem będzie puszysty i delikatny. 
Kiedy babeczki będą już całkowicie wystudzone, nałóż krem. Można przełożyć go do rękawa cukierniczego i udekorować lub po prostu rozsmarowac nożem. Wybrałam tą drugą opcję, ponieważ miałam jeszcze drobinki ciasta do obsypania kremu i udekorowania ciasta.


Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Muffiny z piwem? Hmm... Nigdy jeszcze takich nie robiłam, ale wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, lubie te babeczki :) Smak Guinnessa, choc wyrazny, jest jednoczesnie subtelny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co raz bardziej mnie ciekawią te babeczki :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...