Kakaowe babeczki z piwem Guinness według przepisu z książki kucharskiej "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery." były przepyszne. Mocno czekoladowe, prawie że czarne, wilgotne ciasto z delikatnym, ale bardzo słodkim kremem to idealne połączenie. Guinness nadał ciastu zarówno wilgoci jak i tego specyficznego odcienia. Babeczki były bardzo delikatne i puszyste. Muszę się przyznać, że spodziewałam się tego, że będą wilgotne i ciężkie, nie sądziłam że mogą być aż tak lekkie w smaku. Jako, że piwo Guinness kojarzy mi się przede wszystkim z Irlandią - zieloną wyspą to upiekłam babeczki w zielonych papilotkach.
Składniki na 12 babeczek:
- 125 ml piwa Guinness
- 125g masła lub margaryny
- 40g kakao do wypieków
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii
- 70 ml maślanki
- 140g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Włóż masło i wlej piwo do garnuszka. Podgrzewaj na wolnym ogniu i mieszaj tak długo aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i kakao, i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj maślankę, jajko, wanilię. Do misy miksera wsyp mąkę, proszek i sodę. Wlej mokre składniki i dobrze wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Zeskrob ciasto z brzegów misy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Ciasto ma lejąca konsystencję.
Wlej surowe ciasto do papilotek, nie więcej niż do 2/3 wysokości. Jeżeli papilotki będą przepełnione, ciasto wykipi. Niestety za bardzo wypełniłam kilka papilotek, ciasto w trakcie pieczenia rozlało się na boki. Po wystudzeniu babeczek ścięłam więc nadmiar ciasta, rozkruszyłam i udekorowałam nim wierzch babeczek :).
Piecz babeczki około 25 min. Wkłuj drewniany patyczek w środek babeczki, jeżeli po wyciągnięciu będzie suchy to ciasto jest gotowe.
Wystudź babeczki na kratce.
W międzyczasie przygotuj krem. Nie polecam tych babeczek bez kremu. Uważam że razem z kremem są idealne. Same babeczki, mimo dużej ilości cukru, smakują jak gorzka czekolada o dużej zawartości kakao.
Składniki na krem:
- 25g masła
- 150g cukru pudru
- 65g śmietankowego sera, np. mielonego twarogu na sernik, serka Philadelphia
Włóż masło i cukier puder do misy miksera. Ucieraj tak długo aż masa będzie miała konsysetncję drobnego piasku. Dodaj ser i dalej ucieraj najpierw na wolnych następnie zwiększ obroty aż krem będzie puszysty i delikatny.
Kiedy babeczki będą już całkowicie wystudzone, nałóż krem. Można przełożyć go do rękawa cukierniczego i udekorować lub po prostu rozsmarowac nożem. Wybrałam tą drugą opcję, ponieważ miałam jeszcze drobinki ciasta do obsypania kremu i udekorowania ciasta.
Muffiny z piwem? Hmm... Nigdy jeszcze takich nie robiłam, ale wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńOj, lubie te babeczki :) Smak Guinnessa, choc wyrazny, jest jednoczesnie subtelny.
OdpowiedzUsuńCo raz bardziej mnie ciekawią te babeczki :) Pyszne!
OdpowiedzUsuń