Kolejny przepis na babeczki bez pieczenia przygotowane z rice krispies, czyli preparowanego ryżu. Ten przepis znalazłam na opakowaniu płatków rice krispies i postanowiłam wypróbować. Poza tym dostałam ostatnio w prezencie silikonową formę na kwadratowe muffiny, która świetnie się do tego eksperymentu przydała. Babeczki są chrupiące i słodkie, nie muszę chyba zapiewniać, że dzieci je uwielbiają.
Składniki na 10 babeczek:
- 15g masła lub margaryny
- 100g pianek (marshmallows)
- 60g płatków rice krispies
- troszkę m&m-ów do dekoracji
- 10 kostek białej czekolady
Jeżeli używasz tradycyjnej formy na babeczki to dobrze wysmaruj ją tłuszczem, ponieważ masa jest bardzo klejąca. Jeżeli chcesz udekorować wierzch babeczek m&m-sami wyłóż nimi dna foremek. Formy silikonowej nie trzeba smarować, babeczki ładnie się odklejają.
W garnuszku na wolnym ogniu rozpuść margarynę, następnie wsyp pianki i mieszaj tak długo, aż pianki się rozpuszczą. Zdejmij masę z ognia. Do tak przygotowanej masy wmieszaj płatki i przełóż do foremek, aby zastygły. Uwaga, ważne jest aby łyżkę, którą przekładasz masę wysmarować tłuszczem, masa jest bardzo klejąca. Formę lub pojedyńcze foremki wstaw do lodówki, po około godzinie powinny być już gotowe do wyciągnięcia. Można lekko wysmarować palce tłuszczem, wtedy babeczki nie będą przyklejać się do palców. Im bardziej schłodzone babeczki tym mniej sie kleją.
Gotowe babeczki wyłóż na talerz. Rozpuść czekoladę i udekoruj nią babeczki, według uznania.
Kolor babeczk zależy od koloru pianek, moje były biało- różowe, dlatego babeczki mają różowawy odcień.
Urocze i słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńJakie one prześliczne są!
OdpowiedzUsuńI nie trzeba ich piec, takie są łatwe :)
jakie kolorowe!
OdpowiedzUsuń