Przepis na te babeczki pochodzi z książki "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery". Autorzy książki twierdzą, że jest dla bardziej zaawansowanych kucharzy, ale moim zdaniem wystarczy tylko odrobina cierpliwości by cieszyć się tym wypiekiem. Cierpliwości, ponieważ przygotowanie tego deseru składa się z czterech etapów, każdy wymaga odczekania aż masa się wystudzi, aby można było ją dodać do wcześniej przygotowanej części. No i, proszę mi wierzyć, jest się czym cieszyć. Mięciutkie, wilgotne ciasto z niespodzianką w postaci prażonych jabłek, delikatny waniliowy krem budyniowo - śmietankowy oraz posypka z masłem i płatkami owsianymi. Po prostu pyszne. W sam raz do popołudniowej kawy. Moja cała rodzinka zajadała się tym przysmakiem.
Składniki na 24 babeczki:
- 80g masła lub margaryny
- 280g drobnego cukru do wypieków
- 240g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 240 ml mleka
- 1/4 łyżeczki pasty z wanilli
Tutaj uczciwie się przyznam, że wykorzystałam prażone jabłka ze słoika, kupione w sklepie. Pominęłam więc ten etap. Za autorami przepisu powiem tylko tyle, że na nadzienie wystarczy masy z około 5 jabłek. Ja zużyłam pół dużego słoika.
Cały proces przygotowania tych babeczek zaczynamy od uprażenia jabłek, u mnie była to wycieczka do sklepu i odkręcenie słoika :)
Przygotuj formę na muffiny, wyłóż papilotkami i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190C.
Przygotowanie ciasta na babeczki. Do misy miksera włóż margarynę, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól cynamon i ucieraj na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa, której konsystencja przypominać będzie bułkę tartą lub kaszę manną. W międzyczasie, w osobnym naczyniu, połącz mleko z jajkami i wanilią. Najlepiej użyć widelca. Wlej płynną masę do składników suchych i na zwiększonych obrotach miksera, ucieraj aż uzyskasz dosyć płynną masę.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, około trzech łyżek ciasta do jednej foremki. Następnie do każdej papilotki nałóż po dwie łyżeczki prażonych jabłek. Masa nie powinna przekraczać 2/3 wysokości papilotki. W trakcie pieczenia jabłka opadną na dno.
Piecz około 18-20 min, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Wyłóż na kratkę do wystudzenia. Uważaj babeczki są bardzo delikatne, można niechcący je odkształcić.
W czasie kiedy babeczki się studzą można zabrać się za wykonanie kremu.
Składniki na krem:
- 500ml mleka
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilli
- 5 żółtek
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 30g mąki
- 30g mąki kukurydzianej
- 200ml śmietany kremówki
Składniki na posypkę:
- 55g mąki
- 55g płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- 55g masła
- 40g brązowego cukru
Tak przygotowaną posypkę odstaw na bok do przestudzenia.
Kiedy przygotowany wcześniej budyń będzie już całkiem zimny można dalej przygotowywać krem. Za pomocą miksera ubij śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna. Łyżką dobrze wymieszaj budyń, aby rozbić ewentualne grudki. Do budyniu dodaj ubitą śmietanę i dobrze wymieszaj aż powstanie jednolita masa.
Następnie tak przygotowany krem przełóż na wierz każdej babeczki. Krem jest gęsty, nie powinien spływać. Użyłam zwykłej łyżki i krem świetnie trzymał się na babeczkach. Po nałożeniu kremu na wszystkie babeczki, obsyp wierzch każdej przygotowaną wcześniej, przestudzoną posypką. Powinna się dobrze przykleić do kremu, nadmiar na pewno spadnie, ale to nie przeszkadza, żeby ją zjeść ;)
Na ostatnim zdjęciu chciałam pokazać te jabłka w środku, ale że są tak jasne jak ciasto to ich po prostu nie widać. Ale za to jak smakują ! Niebo w gębie :)
Smacznego tym, którzy zdecydują się ten przepis wykorzystać.
No to się dziś rozpisałam. Strasznie się tym zmęczyłam, zmykam zjeść babeczkę ;) a od poniedziałku (jak zwykle) przechodzę na niskocukrową dietę :)
Bardzo fajne muffinki, takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńI jakie masz śliczne papilotki :)