Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 24 sierpnia 2011

Muffiny z tuńczykiem i cebulką

Nadszedł czas na wytrawne muffiny. Dawno takich nie piekłam, więc kiedy tylko rzucił mi się w oczy przepis na pełnoziarniste muffiny z tuńczykiem musiałam wypróbować. Sprawdziłam tylko w szafkach kuchennych stan składników i zabrałam się do dzieła. Przepis pochodzi z tej strony . W rezultacie tego eksperymentu uzyskałam mięciutkie babeczki, o zapachu rybno-cebulowym, chrupiące słodką cebulą ... długo by opisywać. Muszę przyznać, że bardzo lubię tuńczyka :) Moim zdaniem te muffiny to świetna zakąska do piwa.
Jeżeli chodzi o moją rodzinkę to starsza córka nawet nie skosztowała, ale młodsza zajadała się nimi ze smakiem. Mąż.... nie miał odwagi spróbować, ale w końcu dzielnie zjadł, jednak twierdzi, nie należą one do jego ulubionych.

Składniki na 10-12 muffinek:
  • 125g  pełnoziarnistej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 130g tuńczyka w zalewie własnej z puszki
  • 60 ml naturalnego nisko-tłuszczowego jogurtu
  • połowa średniej wielkości cebuli posiekana
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku lub czosnku granulowanego (użyłam tego drugiego)
  • 1 białko jajka
  • 110 ml mleka
  • 50 ml oleju rzepakowego

Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.

Wsyp do miski mąkę, proszek, sodę, sól i jeżeli używasz granulowanego czosnku dodaj czosnek. Wszystko przemieszaj i odstaw na bok.
Do osobnego naczynia przełóż odsączonego tuńczyka i widelcem rozdziel kawałki ryby na mniejsze. Posiekaj cebulę i dodaj do ryby, jeżeli używasz świeżego czosnku dodaj też czosnek. Na koniec dodaj jogurt i wymieszaj składniki. 

Rozgrzej piekarnik do 190C.
W osobnym naczyniu wymieszaj białko jajka, olej i mleko. 
Dodaj mieszankę rybną i pozostałe mokre składniki do mąki. Wymieszaj wszystko tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, do około 3/4 wysokości. Piecz 20-25 min. Są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Smacznego :)

Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...