Nadszedł czas na wytrawne muffiny. Dawno takich nie piekłam, więc kiedy tylko rzucił mi się w oczy przepis na pełnoziarniste muffiny z tuńczykiem musiałam wypróbować. Sprawdziłam tylko w szafkach kuchennych stan składników i zabrałam się do dzieła. Przepis pochodzi z tej strony . W rezultacie tego eksperymentu uzyskałam mięciutkie babeczki, o zapachu rybno-cebulowym, chrupiące słodką cebulą ... długo by opisywać. Muszę przyznać, że bardzo lubię tuńczyka :) Moim zdaniem te muffiny to świetna zakąska do piwa.
Jeżeli chodzi o moją rodzinkę to starsza córka nawet nie skosztowała, ale młodsza zajadała się nimi ze smakiem. Mąż.... nie miał odwagi spróbować, ale w końcu dzielnie zjadł, jednak twierdzi, nie należą one do jego ulubionych.
Jeżeli chodzi o moją rodzinkę to starsza córka nawet nie skosztowała, ale młodsza zajadała się nimi ze smakiem. Mąż.... nie miał odwagi spróbować, ale w końcu dzielnie zjadł, jednak twierdzi, nie należą one do jego ulubionych.
Składniki na 10-12 muffinek:
- 125g pełnoziarnistej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 130g tuńczyka w zalewie własnej z puszki
- 60 ml naturalnego nisko-tłuszczowego jogurtu
- połowa średniej wielkości cebuli posiekana
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku lub czosnku granulowanego (użyłam tego drugiego)
- 1 białko jajka
- 110 ml mleka
- 50 ml oleju rzepakowego
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Wsyp do miski mąkę, proszek, sodę, sól i jeżeli używasz granulowanego czosnku dodaj czosnek. Wszystko przemieszaj i odstaw na bok.
Do osobnego naczynia przełóż odsączonego tuńczyka i widelcem rozdziel kawałki ryby na mniejsze. Posiekaj cebulę i dodaj do ryby, jeżeli używasz świeżego czosnku dodaj też czosnek. Na koniec dodaj jogurt i wymieszaj składniki.
Rozgrzej piekarnik do 190C.
W osobnym naczyniu wymieszaj białko jajka, olej i mleko.
Dodaj mieszankę rybną i pozostałe mokre składniki do mąki. Wymieszaj wszystko tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, do około 3/4 wysokości. Piecz 20-25 min. Są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Smacznego :)
idealne na przystawkę ;]
OdpowiedzUsuńOdważne połączenie, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń