Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

piątek, 3 czerwca 2011

Muffiny ze szpinakiem i serkiem feta

Postanowiłam dołączyć się do tej akcji, ponieważ dziś właśnie upiekłam swoje pierwsze muffiny ze szpinakiem. Osobiście jestem nimi zachwycona. Nie tylko wyglądają malowniczo, ale tez świetnie smakują. Naprawdę polecam :) Przepis znalazłam w "Nowa kuchnia włoska. Babeczki."
Składniki na 12 muffinek:
  • 225g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 350g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml naturalnego jogurtu
  • 200g pokrojonej w kostkę fety*
* feta której użyłam była dosyć sucha, łatwo się kroiła, w cieście zostały ładne, białe kawałki
 
Ugotuj szpinak w lekko osolonej wodzie na małym ogniu około 5 minut. Odcedź, odciśnij łyżką nadmiar wody, posiekaj.
Nagrzej piekarnik do 180C. Wysmaruj tłuszczem formę na muffinki. 
Pokrój ser w kostkę. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. W drugim naczyniu połącz jogurt, olej i jajka. Dobrze wymieszaj np. widelcem do uzyskania jednolitej masy. 
Wlej tą mieszankę do składników suchych, wymieszaj tylko do połączenia składników. Dodaj ser i szpinak, i delikatnie wmieszaj w masę. Za pomocą łyżki przełóż do foremek. Piecz około 25 minut, na ostanie kilka minut można włączyć termoobieg, aby babeczki zarumieniły się z wierzchu. Odstaw do przestudzenia w formie, nastepnie przełóż na kratkę. Smacznego :)

Czas na szpinak!


Wydrukuj przepis

11 komentarzy:

  1. Pięknie wyrosły :) Dziękuję za udział w zabawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, już dawno miałam w planach upieczenie takich muffinek, przepis jest idealny, a muffinki apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno zrobię, bo trafiają w mój smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oto i moje muffiny:
    http://doowa.blogspot.com/2012/10/szpinakowe-muffiny-z-feta.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyglądają imponująco, mam nadzieję, że smakowały

      Usuń
  5. Muffinki wyśmienite. Szpinak i feta to cudowne połączenie. Tak wyszły moje muffinki http://planetatroi.blogspot.com/2013/02/szpinakowe-muffinki-na-drugie-sniadanie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że muffinki przypadły Ci do gustu. ładnie wyglądają. Pozdrawiam i polecam do wypróbowania kolejne przepisy :)

      Usuń
  6. A mnie nie wyrosly :(((( Nie mam pojecia co zle zrobilam.
    Musze zaznaczyc ze mam raczej duza praktyke w pieczeniu, ale muffinki robie rzadko. Postepowalam wedlug zalecen. Moze ktos mi podpowie co zle zrobilam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wyjęłam z piekarnika porcję najprostszych na świecie muffinek (too easy muffins) i wyszły mi z zakalcem :(. Właśnie je zjadamy, bo są pyszne, ale zapadły się do środka i są mokre, że aż strach. Czasami tak się zdarza, nawet najprostszy na świecie przepis nie zadziała.
      Proponuję powtórzyć przepis, może za drugim razem wyjdzie. Siła wyższa :(

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...