Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 18 maja 2016

Kokosowe babeczki z rabarbarem na maślance

Dziś przepis, który powstał pod wpływem chwili i pod wpływem zawartości kuchennych szafek. Rezultat - bardzo smaczny. Mięciutkie ciasto, z dużą ilością kokosu, z kawałkami rabarbaru. Polecam z całego serca :)

Składniki na 12 babeczek:
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 40g kokosu
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 łodygi rabarbaru
  • pół szklanki cukru
Rabarbar pokrój na małe kawałeczki wrzuć na patelnię zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na kilka minut. 

Do miski wsyp mąkę, proszek, cukier i kokos. Wymieszaj wszystkie składniki.

Przesmaż rabarbar aż zmięknie. Odstaw na bok do przestudzenia.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 200C.

W osobnym naczyniu wymieszaj rozpuszczony olej, maślankę i roztrzepane jajka. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych i dobrze wymieszaj. Dodaj część zawartości patelni. Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. 
Wierzch każdej babeczki obsyp pozostałym rabarbarem, oprósz cukrem i wiórkami kokoswoymi

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią. 

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...