Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

środa, 20 stycznia 2016

Zdrowe muffinki z owocami, nasionami chia i nie tylko ...

Witam :) Jak to bywa z początkiem każdego roku obiecujemy sobie zmienić tryb życia, bardziej o siebie dbać, zdrowo się odżywiać. Chciałabym tutaj zaproponować przepis na bardzo smaczne, wypełnione po brzegi zdrowymi składnikami muffiny. Oryginalny przepis Donal'a Skehan'a znajdziecie tutaj.

Składniki na około 16 mufinek:
  • 125g borówki amerykańskiej 
  • 2 banany
  • 125g mąki
  • 75g mąki pełnoziarnistej
  • 200g płatków owsianych
  • 75g brązowego cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki nasion chia (użyłam mielonych)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
Piekarnik nastaw na 200C. Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.

Do dużej miski wsyp: mąki, płatki owsiane, cukier, nasiona chia, proszek do pieczenia, cynamon, sól i dobrze wymieszaj. 

W osobnym naczyniu połącz mleko i żółtka. Widelcem rozgnieć banany na papkę. Papkę bananową oraz pozostałe mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj. Następnie ubij białka na sztywno połącz je z owocami borówki amerykańskiej. Delikatnie wmieszaj pianę do surowego ciasta.

Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Kiedy babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią wyjmij z piekarnika, przestudź i zajadaj.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Zwracam się do Ciebie jako do ekspertki. ;) A jaki sposób najlepiej podgrzać muffiny/ciasta jednoporcjowe? Jeśli w piekarniku, to czy należy ponownie wkładać je do foremek/naczynek ceramicznych? I w jaki sposób w ogóle to robić? A może mikrofalówka jest lepsza?
    Z góry dziękuję za pomoc. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikrofalówka jest zdecydowanie lepsza:) Wstaw babeczkę na kilkadziesiąt sekund i będzie podgrzana. Jeżeli muffinki mają już kilka dni i podeschły - można je odrobinę skropić wodą przed podgrzewaniem. W piekarniku w zasadzie też można, ale zanim ciepło podgrzeje wnętrze babeczki to z zewnątrz zeschnie. Nie pozostaje nic innego jak eksperymenty :)

      Usuń
  2. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...