Witam :) Jak to bywa z początkiem każdego roku obiecujemy sobie zmienić tryb życia, bardziej o siebie dbać, zdrowo się odżywiać. Chciałabym tutaj zaproponować przepis na bardzo smaczne, wypełnione po brzegi zdrowymi składnikami muffiny. Oryginalny przepis Donal'a Skehan'a znajdziecie tutaj.
Składniki na około 16 mufinek:
- 125g borówki amerykańskiej
- 2 banany
- 125g mąki
- 75g mąki pełnoziarnistej
- 200g płatków owsianych
- 75g brązowego cukru
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki nasion chia (użyłam mielonych)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Piekarnik nastaw na 200C. Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.
Do dużej miski wsyp: mąki, płatki owsiane, cukier, nasiona chia, proszek do pieczenia, cynamon, sól i dobrze wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz mleko i żółtka. Widelcem rozgnieć banany na papkę. Papkę bananową oraz pozostałe mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj. Następnie ubij białka na sztywno połącz je z owocami borówki amerykańskiej. Delikatnie wmieszaj pianę do surowego ciasta.
Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Kiedy babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią wyjmij z piekarnika, przestudź i zajadaj.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Zwracam się do Ciebie jako do ekspertki. ;) A jaki sposób najlepiej podgrzać muffiny/ciasta jednoporcjowe? Jeśli w piekarniku, to czy należy ponownie wkładać je do foremek/naczynek ceramicznych? I w jaki sposób w ogóle to robić? A może mikrofalówka jest lepsza?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za pomoc. :)
Mikrofalówka jest zdecydowanie lepsza:) Wstaw babeczkę na kilkadziesiąt sekund i będzie podgrzana. Jeżeli muffinki mają już kilka dni i podeschły - można je odrobinę skropić wodą przed podgrzewaniem. W piekarniku w zasadzie też można, ale zanim ciepło podgrzeje wnętrze babeczki to z zewnątrz zeschnie. Nie pozostaje nic innego jak eksperymenty :)
UsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń