Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 30 marca 2014

Otrębowe muffiny z daktylami






Dziś proponuję coś zdrowszego. Gęste, otrębowe muffiny z kawałkami słodkich daktyli są idealne na śniadanie. Wyjątkowo, ciasto tych babeczek przygotowuje się dzień wcześniej.  Można więc rano delektować się świeżo upieczonymi muffinkami bez konieczności wyciągania i mieszania składników. Moim zdaniem idealne na weekend, babeczki w piekarniku  a my z powrotem do łóżka na 20 minut :). Chociaż dla bardzo dobrze zorganizowaych, rannych ptaszków, mogą być również śniadaniem w ciągu tygodnia. Polecam też na drugie śniadanie, pożywne, smaczne i łatwe do spakowania. Z tym że u nas sprawdziły się wśród dorosłych, dzieciom niespecjalnie przypadły do gustu. Przepis pochodzi z książeczki The Australian Women's Weekly "Muffins" 

Składniki na 12 muffinek:
  • 185g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 110g cukru
  • 105g otrębów pszennych
  • 120g posiekanych daktyli
  • 125 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 375 ml maślanki
  • 1 jajko

Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia rano nagrzej piekarnik do 200C.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub lekko natłuść.

Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając każdą z nich do 3/4 jej wysokości.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone babeczki wyjmij, przestudź i zajadaj. :)

  Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. idealne na śniadanie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...