Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 1 kwietnia 2014

Bananowe babeczki z bananowym likierem


Witam i zapraszam na bananowe babeczki z bananowym likierem. Wszystko zaczęło się od tego, że w kuchennej szafce znalazłam zupełnie zapomnianą butelkę bananowego likieru. Słodkiego, bardzo żółtego i dosyć mocnego. Wymyśliłam więc, że wypróbuję ten właśnie likier dodać do babeczek. Alkohol dodałam zarówno do ciasta jak i do kremu. Babeczki wyszły bardzo fajnie, a krem był wyśmienity. Ciasto było delikatnie bananowe, umiarkowanie wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Krem, jak to zwykle połączenie mascarpone ze śmietaną, delikatny, gęsty z dodatkiem likieru po prostu ... pyszny :)
Polecam :)

Składniki na 7 babeczek:
  • 1 banan
  • 60 ml bananowego likieru
  • 1 jajko
  • 50 ml naturalnego jogurtu
  • szczypta soli
  • 80 ml cukru
  • 250g samo rosnącej mąki

 Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.


Do miski wrzuć banana i rozgnieć go widelcem na papkę. Następnie dodaj likier, jajko i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, cukier i sól. Jeszcze raz wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. 

Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Najlepiej sprawdź patyczkiem, jeżeli po nakłuciu babeczki będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe. 

Babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.

przed dekoracją
 Przygotuj krem.

Składniki na krem:
  • 65 ml śmietany kremówki
  • 100g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki bananowego likieru
  • 1 banan do dekoracji
  • sok z cytryny
Śmietanę, serek i cukier umieść w misie miksera i ubijaj na krem. Kiedy masa osiągnie już kremową konsystencję dodaj likier i jeszcze chwilę mieszaj. 
Gotowy krem wstaw na pół godziny do lodówki żeby się schłodził i zgęstniał co ułatwi dekorację.

Jeżeli chcesz babeczki dekorować bananami, pokrój banana na plasterki i zalej sokiem z cytryny. To zapobiegnie brązowieniu banana.

Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne a krem porządnie schłodzony można przystąpić do dekorowania. 
Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Nałóż krem na każdą z babeczek i jeżeli lubisz połóż na wierzch kawałek banana.

 Smacznego :)

Przepis w j. angielskim

Wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. no nieeeeee..... jak tak dalej pojdzie, to ja bede tylko piekla ciacha i w suknie slubna nie wejde ;< :)))))))))))))))
    Oczywiscie przepis wyprobuje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podobają :D. Polecam do wypróbowania, koniecznie.
      Kiedy masz zamiar wbijać się w tą suknię ? Może upiecz je po tym ważnym dniu.

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie :)
    Szkoda, że nie mam bananowego likieru...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Nie znam się za bardzo na alkoholach, ale może da się zastąpić jakimś innym :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...