Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 27 marca 2014

Czekoladowe, kruche babeczki z solonym karmelem

Czekoladowe, kruche babeczki z solonym karmelem ...  już sama nazwa brzmi apetycznie prawda ? Przepis znalazłam tutaj , ale wykorzystałam go tylko częściowo, ponieważ uznałam że wystarczy mi czekoladowe ciasto z warstwą karmelu więc pominęłam ganasz. Ciasto czekoladowe było boskie, nie za słodkie, delikatnie kruche i mocno, mocno kakaowe. Niestety trochę czasochłonne w przygotowaniu no i trochę się przyklejało do formy, ale smak w 100% zrekompensował te trudności. Z kolei robiąc karmel, za zaleceniem autorki przepisu, poszłam na skróty, roztopiłam krówki w śmietanie i tyle :). 
Polecam serdecznie :)


Składniki na 24 mini babeczeki:
  • 115g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 140g mąki
  • 50g kakao do wypieków


Masło i cukier wrzuć do misy miksera i ucieraj na puszystą masę. Następne dodaj jajko, sól, wanilię i mieszaj aż połączą się masłem. 
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i kakao żeby pozbyć się grudek. Wsyp  do masy maślanej. Mieszaj aż wszystkie skadniki się połączą. 
Surowe ciasto zgnieć rękami w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnki na około godzinę, żeby się dobrze schłodziło. 

Gniazda formy na mini muffiny wysmaruj cieniutką warstwą tłuszczu. 

Piekarnik nastaw na 180C. 

Schłodzone ciasto wyjmij z zamrażalnika odkrój połowę. Jeżeli masz tylko jedną formę na mini muffiny pozostałe ciasto wstaw z powrotem do zamrażalnika. 

Ciasto pokrój na 12 podobnej wielkości kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę i wrzuć do gniazda formy na muffiny, następnie kciukiem zrób w każdej kulce dziurkę.

Piecz w nagrzanym piekarniku około 10 - 15 minut. Odstaw formę na bok do przestudzenia. W czasie pieczenia ciasto urośnie i nie będzie śladu po dziurce, kiedy więc ciasto lekko przestygnie jeszcze raz za pomocą kciuka uformuj dziurki w upieczonych babeczkach. Odstaw formę do całkowitego przestudzenia. 

Zupelnie zimne kruche babeczki będą gotowe do wyjmowania, okrój je naokoło i lekko podważ nożem to ułatwi wyjmowanie babeczek. Przełóż na talerz.
Powtórz czynność z pozostałym w zamrażalce ciastem. 
 Przygotuj karmel.

Składniki na karmel:
  • 115g cukierków "krówek" lub podobnych
  • 60 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • sól morska do dekoracji

 Śmietanę wlej do garnuszka dodaj "krówki" podgrzewaj cały czas od czasu do czasu mieszając czekaj aż krówki się rozpuszczą. Dodaj soli do smaku. Gotową, gęstą, karmelową masę delikatnie wlewaj we wgłębienia babeczek. Obsyp kryształkami morskiej soli.


 Smacznego :)

Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł :) uwielbiam karmel, zwłaszcza krówki :) a takie posolone to na pewno pyszności :) Już czuje ten smaczek :)
    Pozdrawia i czekam na kolejne ciekawe inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...