Pyszne, mocno rumowe, słodkie babeczki z kawałkami świeżego ananasa i kandyzowanymi wiśniami. Przepis pochodzi z książki Carol Pastor "75 best - ever muffins". Dorosłym bardzo smakowały, nie przeszkadzało nam nawet to że babeczki lekko się zapadły. Myślę, że śmiało można przygotować je w ramekinach i wyjadać łyżeczką. Na pewno znajdą amatorów.
Składniki na 8-12 muffinek:
- 175g świeżego ananasa
- 115g kandyzowanych wiśni
- 45ml rumu
- 225g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175g masła lub margaryny
- 160g brązowego cukru (light brown)
- 2 jajka
- 1i1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 75ml mleka kokosowego
- wiórki kokosowe opcjonalnie
Ananasa pokrój na mniejsze kawałeczki i wrzuć do miseczki, dodaj pokrojone na pół wisienki i wymieszaj. Zalej rumem i odstaw na 30 - 60 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub lekko natłuść ramekiny.
Mąkę wymieszaj z proszkiem i odstaw na później.
W misie miksera utrzyj masło z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wmieszaj do masy wanilię i mleko kokosowe.
Wsyp do masy owoce oraz mąkę i wymieszaj tylko do połączenia wszystkich składników.
Surowe ciasto przełóż do papilotek bądź ramekinów. Wypełnij foremki do około 2/3 ich wysokości. Ciasto bardzo mocno rośnie w czasie pieczenia. Przed pieczeniem babeczki można lekko oprószyć wiórkami kokosowymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. Piecz aż babeczki ładnie się zarumienią.
Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Akurat mam pół ananasa i się zastanawiam, co z nim dobrego zrobić... :)
OdpowiedzUsuń