Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 13 czerwca 2013

Babeczki mac and cheese

Mac and cheese lub inaczej macaroni and cheese to proste w przygotowaniu, sycące danie, składające się z kilku zaledwie składników: makaronu, sera i mleka. Właściwie to taka zapiekanka z makaronu i sera pod pierzynką z tartej bułki. Kojarzy się ono przede wszystkim z kuchnią amerykańską, gdzie najczęściej podawane jest dzieciom. Kiedy znalazłam w sieci   przepis na babeczki bazujący na pomyśle na to właśnie danie postanowiłam dołączyć go do swojej kolekcji. Polecam :)
Składniki na 12 babeczek:
  • 220g makaronu typu kolanka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 150g startego sera cheddar
  • 150g startego sera mozzarella
  • 80g bułki tartej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny lekko natłuść w przypadku formy pokrytej nieprzywierającą warstwą lub foremek silikonowych nie ma takiej potrzeby.  

W małej miseczce wymieszaj bułkę tartą, sól oraz oliwę i odstaw na później. 

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być ugotowany al dente. Ugotowane kolanka odcedź i wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotował.  
Do ciepłego makaronu dodaj masło i roztrzepane jajko. Wymieszaj tak aby makaron był równomiernie pokryty. Następnie wlej mleko, dodaj mozzarellę i połowę sera cheddar. Jeszcze raz wymieszaj.

Łyżką przełóż masę do gniazd formy na muffiny, około 2 łyżek do każdego gniazda. Następnie oprósz wierzch każdej babeczki przygotowaną wcześniej bułką tartą oraz pozostałymi wiórkami sera cheddar.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

Wyjmij upieczone babeczki z piekarnika, pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły. Następnie wyjmij, lekko podważając nożem. Przełóż  na talerzyk i zajadaj. Są smaczne zarówno na ciepło jak i po całkowitym wystudzeniu. Mnie najbardziej smakowały na ciepło z kilkoma plasterkami pomidora.


Smacznego :)

 
Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...