Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 30 maja 2013

Czekoladowe babeczki pod aksamitnym czekoladowym kremem

Czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem to brzmi bardzo smakowicie prawda ? Czekolada jest zarówno w cieście jak i w kremie. Ciasto jest mocno czekoladowe, nieco suche więc koniecznie musi być wykończone kremem. Dzisiejszy krem zdecydowanie zasługuje na miano aksamitnego. Przygotowany jest na bazie masła, śmietany kremówki, czekolady i cukru pudru aż strach myśleć ile zawiera kalorii. Bardzo dobrze trzyma się babeczek, świetnie zachowuje nadany mu kształt bez utraty puszystości. Kiedy zwykle maślano - cukrowe kremy po jakimś czasie lekko zasychają ten pozostaje bardzo kremowy i puszysty. 
Przepis pochodzi z 'Easy cupcakes'. Polecam. 

Składniki na 9 -12 babeczek:
  • 115g miękkiego masła lub margaryny
  • 115g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 115g samorosnącej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 55g czekolady
 
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Czekoladę połam, umieść  w miseczce i podgrzej w mikrofalówce aż się rozpuści. Odstaw na później.

Do misy miksera włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszaj aż masa będzie kremowa. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj aż połączy się z masą. 

Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Piecz 15 - 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. 

Składniki na krem:
  • 150g czekolady
  • 200ml śmietany kremówki
  • 140g miękkiego masła
  • 280g cukru pudru

Połam czekoladę i umieść w miseczce. Śmietanę przelej go garnuszka i podgrzewaj aż do zagotowania. Nie pozwól by śmietana się zagotowała. Zalej gorącą śmietaną przygotowaną czekoladę i mieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia na około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć.
Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj stopniowo dodawaj cukier puder aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodaj czekoladową masę i mieszaj aż masa będzie puszysta i kremowa. Wstaw do lodówki na 15 - 20 minut. 

Po tym czasie  przełóż schłodzony krem do rękawa cukierniczego zakończonego wybraną tylką i dekoruj babeczki tak jak podpowiada Ci wyobraźnia.

Smacznego :)
Wydrukuj przepis

5 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...