Czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem to moja propozycja na niedzielny deser. Dlaczego z burakami ? Może po to by uspokoić trochę sumienie ? Dodać trochę błonnika do tego kalorycznego deseru. W każdym razie przepis mnie zaintrygował, byłam ciekawa smaku mieszanki czekolady z burakami i... buraki są prawie niewyczuwalne. Buraki przed dodaniem do ciasta zostały ugotowane następnie drobno starte. Praktycznie nie widać ich w upieczonym cieście, a samo ciasto dzięki ich dodatkowi nabiera odrobinę wilgoci. Myślę, że to ciekawa kompozycja. Babeczki są puszyste, odrobinę wilgotne o lekko wyczuwalnym smaku buraków, bardzo słodkie dzięki kremowi którym zostały udekorowane. Polecam. Przepis na babeczki pochodzi z książki Carol Pastor "75 best - ever muffins" a krem znalazłam na tej stronie.
Składniki na 11 babeczek:
- 115g ciemnej czekolady
- 115g masła lub margaryny
- 250g ugotowanych i obranych buraków
- 3 jajka
- 225g mąki samorosnącej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g drobnego cukru do wypieków
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zetrzyj ugotowane buraki na tarce o małych okach. Jeżeli nie możesz kupić już ugotowanych buraków, niestety musisz je najpierw ugotować, następnie obrać ze skórki i zetrzeć.
Czekoladę i masło umieść w miseczce i rozpuść albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Dobrze wymieszaj. Dodaj do masy starte buraki oraz roztrzepane jajka. Jeszcze raz wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wlej do tej mieszanki mokre składniki i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek nie więcej niż do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika nakłuj patyczkiem, jeżeli jest czysty babeczki są gotowe.
Upieczone babeczki przełóż na kartkę do wystudzenia.
bez kremu |
Przygotuj krem.
Ten przepis na krem jest moim zdaniem absolutnie idealny dla zapominalskich. Sama często zapominam wyjąć masła odpowiednio wcześniej z lodówki aby zmiękło, no i potem mam problem z przygotowaniem kremu. Ten krem bazuje głównie cukrze pudrze. Jest bardzo słodki, a dzięki dużej zawartości kakao ma wspaniały ciemny kolor.
Składniki na krem:
- 60g margaryny
- 60g kakao
- 90 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 460g cukru pudru
Rozpuść margarynę, na ogniu bądź w mikrofalówce.
Wlej do misy miksera, dodaj kakao i mieszaj aż uzyskasz gęstą masę. Następnie dodaj mleko i ucieraj, masa będzie nieco luźniejsza, ale wyraźnie kremowa. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz cukier puder i ucieraj aż powstanie gęsty krem.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Pamiętaj aby babeczki były dobrze wystudzone przed nałożeniem kremu. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces studzenia możesz wstawić babeczki do lodówki na kilka minut.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Wyglądają uroczo ! I te serduszka są przecudowne :) Przepis z burakami bardzo mnie zainspirował :)
OdpowiedzUsuńNo muszę przyznać że babeczek z burakami jeszcze nie jadłam , trzeba będzie koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
pięknie wyglądają :) też mam w planie częściej używać buraczków w wypiekach, bo przecież są pyszne :)
OdpowiedzUsuńMUFFINKI<3
OdpowiedzUsuńFenomenalne, ten krem wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńi jest bardzo smaczny :)
Usuń