Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 9 lutego 2013

Czekoladowe babeczki z burakami pod czekoladowym kremem

Czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem to moja propozycja na niedzielny deser. Dlaczego z burakami ? Może po to by uspokoić trochę sumienie ? Dodać trochę błonnika do tego kalorycznego deseru. W każdym razie przepis mnie zaintrygował, byłam ciekawa smaku mieszanki czekolady z burakami i...  buraki są prawie niewyczuwalne. Buraki przed dodaniem do ciasta zostały ugotowane następnie drobno starte. Praktycznie nie widać ich w upieczonym cieście, a samo ciasto dzięki ich dodatkowi nabiera odrobinę wilgoci. Myślę, że to ciekawa kompozycja. Babeczki są puszyste, odrobinę wilgotne o lekko wyczuwalnym smaku buraków, bardzo słodkie dzięki kremowi którym zostały udekorowane. Polecam. Przepis na babeczki pochodzi z książki Carol Pastor "75 best - ever muffins" a krem znalazłam na tej stronie.

Składniki na 11 babeczek:
  • 115g ciemnej czekolady
  • 115g masła lub margaryny
  • 250g ugotowanych i obranych buraków
  • 3 jajka
  • 225g mąki samorosnącej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g drobnego cukru do wypieków
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Zetrzyj ugotowane buraki na tarce o małych okach. Jeżeli nie możesz kupić już ugotowanych buraków, niestety musisz je najpierw ugotować, następnie obrać ze skórki i zetrzeć.

Czekoladę i masło umieść w miseczce i rozpuść albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Dobrze wymieszaj. Dodaj do masy starte buraki oraz roztrzepane jajka. Jeszcze raz  wymieszaj.

W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wlej do tej mieszanki mokre składniki i wymieszaj tylko do połączenia składników.

Łyżką przełóż ciasto do papilotek nie więcej niż do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika nakłuj patyczkiem, jeżeli jest czysty babeczki są gotowe. 
Upieczone babeczki przełóż na kartkę do wystudzenia. 

bez kremu

Przygotuj krem. 
Ten przepis na krem jest moim zdaniem absolutnie idealny dla zapominalskich. Sama często zapominam wyjąć masła odpowiednio wcześniej z lodówki aby zmiękło, no i potem mam problem z przygotowaniem kremu. Ten krem bazuje głównie cukrze pudrze. Jest bardzo słodki, a dzięki dużej zawartości kakao ma wspaniały ciemny kolor.

Składniki na krem:
  • 60g margaryny
  • 60g kakao
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 460g cukru pudru
Rozpuść margarynę, na ogniu bądź w mikrofalówce.

Wlej do misy miksera, dodaj kakao i mieszaj aż uzyskasz gęstą masę. Następnie dodaj mleko i ucieraj, masa będzie nieco luźniejsza, ale wyraźnie kremowa. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz cukier puder i ucieraj aż powstanie gęsty krem.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Pamiętaj aby babeczki były dobrze wystudzone przed nałożeniem kremu. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces studzenia możesz wstawić babeczki do lodówki na kilka minut.
Smacznego :)





Wydrukuj przepis

6 komentarzy:

  1. Wyglądają uroczo ! I te serduszka są przecudowne :) Przepis z burakami bardzo mnie zainspirował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No muszę przyznać że babeczek z burakami jeszcze nie jadłam , trzeba będzie koniecznie spróbować
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądają :) też mam w planie częściej używać buraczków w wypiekach, bo przecież są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomenalne, ten krem wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...