Waniliowe babeczki z lukrem to kolejna propozycja walentynkowego deseru. Łatwe w przygotowaniu, lekko wilgotne ciasto o wspaniałym waniliowym aromacie oblane waniliowym lukrem idealne na zakończenie romantycznej kolacji przy świecach. Oczywiście ciasto to można upiec w tradycyjnych foremkach na babeczki, zaręczam że znajdzie wielu zwolenników. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 12 standardowych lub 6 babeczek w kształcie serduszek:
- 125g mąki samo rosnącej
- 125g drobnego cukru do wypieków
- 125g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka
Nagrzej piekarnik do 200C. Przygotuj formę na babeczki.
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ucieraj aż powstanie jednolita masa.
Łyżką przełóż ciasto do formy foremek i piecz 20 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika, jeżeli na patyczku zostaną kawałki surowego ciasta wydłuż czas pieczenia o kilka minut.
Upieczone babeczki umieść na kratce do wystudzenia. Przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
- 2 białka jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowany lukier rozsmaruj na babeczkach w taki sposób żeby cała ich powierzchnia została równomiernie pokryta. Lukier jest dosyć gęsty więc na babeczkach pozostanie gruba warstwa ale równocześnie jest lejący więc nie sprawia kłopotu przy rozsmarowywaniu. Przed dekoracją babeczek można nożem odciąć ich ewentualne nierówności.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
musza być pyszne :]
OdpowiedzUsuńdałabym czerwone esy-floresy i idealny prezent na Walentynki!
Wyglądają wspaniale - urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuń