Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 26 listopada 2012

Piernikowe latte i Liebster Award

Dziś babeczki o smaku piernikowego latte z kawowo - cynamonowym kremem oraz Liebster Award. Bardzo aromatyczne, jak przystało na wypiek o smaku piernika, mięciutkie, nieco zbite  ciasto, przykryte maślanym kremem. Babeczki były bardzo smaczne, ale też ekstremalnie słodkie i niezwykle sycące. Przepis pochodzi z książeczki "Making cupcakes with Lola".

Składniki na 12-18 babeczek:
  • 120g golden syrupu
  • 120g melasy
  • 200ml śmietany kremówki
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  •  2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 135g masła
  • 125g ciemnego brązowego cukru
  • 2 jajka
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, kawę, imbir, przyprawę piernikową, gałkę muszkatołową sól i dobrze wymieszaj. Odstaw na później.

Do garnuszka wlej golden syrup, melasę i śmietanę. Podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą, przypominającą rozpuszczoną czekoladę, masę. Nie pozwól żeby masa się zagotowała.

Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta. Od czasu do czasu zbieraj szpatułką masę ze ścianek misy miksera, aby składniki dobrze się połączyły.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Kiedy masa maślano - cukrowa będzie już puszysta dodaj po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj połowę suchych składników oraz połowę mokrych, kiedy już dobrze połączą się z masą w mikserze dodaj resztę składników. Surowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Tak przygotowane ciasto przełóż łyżką do papilotek, tak do około 3/4 ich wysokości.  Moje papilotki były dość dużego rozmiaru i uzyskałam dokładnie 12 babeczek, polecam jednak użyć standardowych. Raz że ciasto jest wyjątkowo sycące i łatwiej zjeść jego mniejszą porcję, dwa mniejsze papilotki to więcej babeczek :). Pisząc o papilotkach nie mogę nie wspomnieć o tym, że bardzo rozczarowałam się tymi, których dziś użyłam. Papilotki te miały być na tyle sztywne żeby nie trzeba było używać formy na muffiny, niestety część z nich nie wytrzymała nacisku ciasta i po prostu niektóre babeczki się porozjeżdżały :(

Wracając do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Babeczki w czasie pieczenia ładnie rosną, ale nie tworzą "górki" no i ten rodzaj ciasta ma tendencje do lekkiego zapadania się po wyjęciu z piekarnika. Upieczone babeczki umieść na kratce do wystudzenia. Muszą być zupełnie zimne przed nałożeniem kremu, inaczej krem po prostu z nich spłynie. 

W czasie kiedy babeczki stygną można przygotować krem.

Składniki na  kawowo - cynamonowy krem:
  • 120g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300g* cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • pasta sporządzona z 2 łyżeczek kawy ropuszczalnej, 1 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki wrzątku
* oryginalny przepis podaje 500g cukru pudru, dla mnie było to stanowczo zbyt wiele, w kremach maślanych zwykle łączy się na jedną porcję masła dwie porcje cukru 

Aby przygotować krem masło należy umieścić w misie miksera i ucierać aż powstanie puszysta masa, następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz cukier. Radzę zwolnić obroty miksera i dodawać cukier w dwóch porcjach, inaczej cała kuchnia będzie wymagała generanlych porządków, później mleko i zwiększyć obroty miksera. W międzyczasie przygotuj pastę, tzn wsyp kawę, cynamon do naczynia dodaj wrzątek i dobrze rozcieraj łyżeczką aby pozbyć się grudek. Gotową pastę dodaj do kremu i nadal ucieraj żeby dobrze wymieszać. 
Tak przygotowany krem nałóż na wystudzone babeczki. Można po prostu rozsmarować nożem i wtedy kremu z podanych proporcji powinno wystarczyć do ozdoby wszystkich babeczek. Jeżeli jednak krem przełożysz do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką  nie wystarczy go do nałożenie na wszystkie babeczki. Wtedy należy podwoić ilość składników. Smacznego :)


Przy okazji publikacji tego przepisu chciałam serdecznie podziękować autorce bloga Z pamiętnika młodej kucharki za zaproszenie do zabawy Liebster Award. 

Reguły tej zabawy polegają na wybraniu 11 fajnych blogów i zadaniu ich autorom 11 śmiesznych/poważnych/kulinarnych/personalnych ... inaczej mówiąc dowolnych pytań. Nie wolno oczywiście zapomnieć o udzieleniu odpowiedzi na zadane nam pytania. Szczęśliwych nominowanych  trzeba poinformować :)
Oto odpowiedzi na zadane mi pytania:
  1. Dlaczego gotujesz, pieczesz, interesujesz się gastronomią? Sama nie wiem, odkąd pamiętam lubiłam przygotowywać jedzenie zwłaszcza słodkości.
  2. Makaron z jakim sosem smakował Ci najbardziej? Grzybowym.
  3. Co czujesz, gdy wchodzisz do sklepu z artykułami kuchennymi? Radość
  4. Jak wygląda kuchnia Twoich marzeń? Duża, przestronna, z wielką spiżarnią i stołem przy którym każdy znajdzie swoje miejsce.
  5. Za jakim smakiem z dzieciństwa tęsknisz? Nie wiem.
  6. Co pijesz najchętniej? Kawę.
  7. Twoja ulubiona książka kucharska? Lubię wszystkie.
  8. Czego brakuje Ci w Polsce, jeżeli chodzi o artykuły spożywcze lub sprzęt kuchenny?Już dawno nie byłam, nie wiem.
  9. Twój kulinarny idol? Jest ich wielu.
  10. Zapach, który sprawia, że burczy Ci w brzuchu? Wstyd przyznać, ale właściwie każdy ;)
  11. Ile najwięcej pączków jesteś w stanie zjeść w Tłusty Czwartek?To właściwie jest jedyny dzień kiedy jem pączki i nigdy ich nie liczyłam.

Moje pytania:
  1. Twoje ulubione, leniwe śniadanie to ...
  2. Czy lubisz kuchenne fartuszki ?
  3. Czy płaczesz przy krojeniu cebuli ?
  4. Gdzie najchętniej spędziłabyś/byś święta?
  5. Twój ulubiony serial to ?
  6.  Jeżeli makaron to zawsze ... ?
  7. Książka Twojego dzieciństwa to ?
  8. Jakie roślinki najchętniej hodujesz ?
  9. Czy lubisz spacery na wolnym powietrzu?
  10. Jesteś rannym ptaszkiem czy sową ?
  11. Czy Twoi najbliżsi czują się ofiarami czy beneficjentami Twojej kulinarnej pasji ?
Pytanie kieruję do autorów niżej wymienionych blogów:
  1.  http://www.amuamu.eu/
  2.  http://bykawo.blogspot.ie/
  3.  http://chilitonka.wordpress.com/
  4.  http://kuchniaalicji.blogspot.ie/
  5.  http://www.malacukierenka.pl/
  6.  http://yummy-lifestyle.blogspot.ie/
  7. http://slodkiebajki.blox.pl/html
  8.  http://awyrlwyd.blogspot.ie/
  9. http://kulinarnespotkania.blogspot.ie/
  10. http://wegetarianka.blox.pl/html
  11. http://kucharnia.blogspot.ie/

Miłej zabawy :)

Wydrukuj przepis

10 komentarzy:

  1. Przepis brzmi zachęcająco, a zdjęcia przepiękne! I cieszę się, że znalazłam jeszcze jedną miłośniczkę muffinek! Zajrzyj do mnie jeśli masz ochotę: http://annaincupcakeland.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) a Twojego bloga z przyjemnością już obejrzałam :)

      Usuń
  2. Chciałabym taką mufinkę. Teraz! ;-)
    Dziękuję za nominację :-) oto moje odpowiedzi:
    1. Jajko na miękko ze świeżutką bagietką, masełkiem i kawą zbożową.
    2. Nie za bardzo, ale używam czasem, jeśli nie chcę się pobrudzić.
    3. Oczywiście że tak!
    4. W polskich górach, blisko Zakopanego.
    5. Staram się nie oglądać seriali, bo nie lubię być uwiązana, ale taki "Lekarze" raz w tygodniu mogę obejrzeć z przyjemnością.
    6. ... po włosku!
    7. Wierszyki Jana Brzechwy.
    8. Kwitnące.
    9. Muszę lubić, bo mam psa spacerowicza ;-)
    10. Sową!!!
    11. Spytałam i odp brzmi: beneficjentem :-) Uff!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zniewalająco i pewnie tak samo smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie i bardzo apetycznie!
    Wyobrażam sobie, że smakują bosko!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń

  5. Montka , bardzo dziękuję za nominacje*

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dziękuję za wyróżnienie,
    babeczki wyglądają obłędnie,
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale, choć takie kremy maślane są dla mnie raczej niezjadliwe...

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo Ci dziękuję za nominację!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę się napatrzeć na te wszystkie piękne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...