Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

wtorek, 20 listopada 2012

Muffinki bananowo - cytrynowe z lukrem

To już 12-y przepis na muffiny z bananami. Tym razem z cytryną. Nie powiem, a raczej nie napiszę, że były wyśmienite, ale były smaczne. Wyjątkowo smakowały dzieciom, które nie ograniczyły się tylko do zlizania lukru ale zjadły całe babeczki, co nie zawsze się zdarza. 
Ciasto było miękkie, sprężyste, delikatne, słodkie od bananów, dodatek cukru to zaledwie 4 łyżki, o świeżym cytrusowym zapachu.  Przepis, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z "Let's cook. 52 cakes, bakes and chocolate", poniżej.

Składniki na 7-11 muffinek:
  • 70g bananowych chipsów + 11 całych do dekoracji
  • 140g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 3 przejrzałe banany

Odłóż na bok całe plasterki bananowych chipsów, posłużą do dekoracji gotowych babeczek, resztę posiekaj na mniejsze kawałki i wsyp do miski.

Do miski z suszonymi bananami wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, świeżo startą skórkę z cytryny, wymieszaj i odstaw na później. 

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.

W innym naczyniu roztrzep jajko, dodaj olej, mleko i dobrze wymieszaj, odstaw na bok.

Widelcem rozgnieć banany na papkę dodaj do nich 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. 
Kiedy potrzebujesz równocześnie i skórkę i sok z cytryny pamiętaj najpierw zetrzeć skórkę później wycisnąć sok. W przeciwnych wypadku nie da się zetrzeć skórki, gdyż do ciast ściera się tylko cieniutką, żółtą warstwę biała jest gorzka.  Wracając do przepisu. 

Przygotowane mokre składniki dodaj do miski z suchymi i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. 
Tak przygotowane ciasto przełóż łyżką do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut aż muffinki ładnie wyrosną i zarumienią się. Pozostaw na kilka minut w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie przygotuj lukier.

Składniki na lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżek soku z cytryny

Do miseczki wsyp cukier następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj widelcem bądź łyżką. Kiedy babeczki będą już przestudzone oblej wierzch każdej niewielką ilością cytrynowego lukru i udekoruj odłożonymi wcześniej bananowymi chipsami. Smacznego :)


Wydrukuj przepis

1 komentarz:

  1. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Award, zapraszam po szczegóły http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.it/2012/11/libster-award.html, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...