Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

czwartek, 15 listopada 2012

Kokosowe mini serniczki

Pomysł na te serniczki zrodził się przy okazji delektowania się ostatnim moim wypiekiem, tj muffinami o smaku kokosowego cappuccino. Serniczków przygotowałam  tylko kilka, zaledwie 5 sztuk, i zniknęły w ekspresowym tempie. Były bardzo słodkie, może odrobinę zbyt słodkie, wspaniale pachnące kokosem, kremowe. Myślę że smakosze serników nimi nie pogardzą. 

Przygotowanie tych serniczków polecam zacząć od kokosowej posypki. Nagrzej piekarnik do 180C.

Składniki na kokosową posypkę:
  • 30g mąki
  • 40g cukru (można dodać mniej)
  • 20g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki roztopionego masła
W garnuszku na ogniu, bądź w miseczce w mikrofalówce, rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę, wiórki i cukier, i dobrze wymieszaj. Masa będzie przypominała kaszkę. Odstaw na później.

Składniki na masę serową:
  • 100g mielonego twarogu
  • 50g mascarpone
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ucieraj aż powstanie gładka masa.

Ostatnim etapem jest przygotowanie bazy pod serniczek z ciasteczek.

Składniki na spód:
  • 73g ciasteczek digestive (6 sztuk)
  • 20g margaryny
Ciasteczka i margarynę umieść w blenderze i zmiksuj aż składniki zmienią się w okruszynki. 

Przygotuj papilotki. Wybrałam takie o wysokich brzegach dzięki czemu łatwiej wyjmowało mi się serniczki przed podaniem. 
Papilotki umieść w formie na muffiny i napełnij masą na spód. Rozdziel masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Ubij okruszynki odwrotną stroną łyżeczki aby masa była gładka z wierzchu. Następnie nałóż masę serową do wszystkich papilotek a na wierzch nasyp przygotowanej wcześnie kokosowej posypki. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw w foremce, w której się piekły, na pół godziny. Podawaj kiedy będą już zupełnie zimne. 


Wydrukuj przepis

6 komentarzy:

  1. Świetne serniczki! Mogę skraść jeden? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie, ale to strasznie :) mi sie podobają!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki, Twoje wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...