Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

niedziela, 12 sierpnia 2012

Muffiny z kokosową Princessą i białą czekoladą

Dziś znowu kokosowe muffinki. Już chyba kiedyś wspominałam, że mam słabość do kokosu. Po prostu uwielbiam ten zapach. Tym razem z dodatkiem białej czekolady i pysznej kokosowej Princessy. Słodkie, nieco zbite, kruszące się babeczki w smaku bardzo przypominające kokosanki są bardzo smaczne. Inspiracją był dla mnie wpis z tego bloga.

Składniki na 12 muffinek:
  • 270g mąki
  • Kokosowa Princessa w ilości 3 sztuk 44g każda
  • 130g cukru
  • 100g białej czekolady startej na tarce o grubych okach
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 12 łyżeczek wiórków kokosowych
Pokrój wafelki na małe kosteczki i odstaw na bok.
Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i również odstaw na bok.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie dodaj kawałki wafelek oraz startą czekoladę, wymieszaj jeszcze raz.

Do miseczki wbij jajko i roztrzep widelcem, dodaj mleko i olej. Dobrze wymieszaj. Następnie mieszankę mokrych składników wlej do miski ze składnikami suchymi. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

Łyżką przełóż gotowe ciasto do papilotek. Wypełnij je do 3/4 wysokości. Następnie na wierzch każdej babeczki nasyp wiórków kokosowych (jedna łyżeczka wiórków na muffinkę).

Piecz 25 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem i sprawdź czy po wyjęciu patyczek jest czysty, to oznacza że ciasto wewnątrz babeczki jest już upieczone. Babeczki ładnie rosną i ślicznie się rumienią. Wyjmij z piekarnika, przestudź i zajadaj :) Smacznego !

 
Wydrukuj przepis

12 komentarzy:

  1. boskie! aż mi zapachniało kokosem!

    OdpowiedzUsuń
  2. o jak do mnie przemawiają, zjedz mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za kokosem, ale powoli się do tego smaku przekonuję. Twoje zdjęcia mnie oczarowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są przecudooowne, dziękuje za przepis. Podczas robienia zakupów na babeczki znalazłam lody kokosowe Princessy - także w pełni kokosowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam kokos, więc taka propozycja jest jak najbardziej dla mnie.
    Prześliczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szukałam ciekawego przepisu na jutrzejsze muffinki. myślę, że właśnie go znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę polecam i trzymam kciuki za udany wypiek

      Usuń
  7. Biała czekolada i kokos :) ja chcę !! mamma :D http://nymuffin.blogspot.com/2014/05/chocolate-coconut-cupcakes.html#.U3IsVXZ9nxU

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinki wychodzą idealne, mięciutkie,wilgotne, nie za słodkie. Jeden z lepszych przepisów na babeczki z kokosem! Dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...